Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
29.05.2024 11:10

Slovenská pamiatka v európskej digitálnej zbierke 3D kultúrnych objektov


Foto: Národné osvetové centrum


Národné osvetové centrum a SLOVAKIANA ako národný agregátor pre platformu európskeho kultúrneho dedičstva EUROPEANA zabezpečili zaslanie reprezentatívnej národnej kultúrnej pamiatky do kampane TwinIT! 3D for Europe’s Culture.


Pamiatkou, ktorá reprezentuje Slovensko v tejto celoeurópskej kampani, je Rotunda sv. Margity Antiochijskej v Šiveticiach. Románsky kostol z 13. storočia s významnými freskami v interiéri je jednou z najvýznamnejších pamiatok tohto obdobia na Slovensku. S vnútorným priemerom 11 m patrí kostol medzi najväčšie románske stavby kruhového pôdorysu v strednej Európe.

Rotunda bude Slovensko reprezentovať v paneurópskej kolekcii 3D modelov pamiatok a objektov zo všetkých členských štátov na slávnostnom vyvrcholení kampane TwinIt! v Bruseli a následne v digitálnej kolekcii na platforme európskeho kultúrneho dedičstva EUROPEANA.

Webový portál Slovakiana bol spustený v roku 2015. Je to online prostredie, ktoré poskytuje prístup ku slovenskému kultúrnemu dedičstvu a hárkom zo sčítania obyvateľstva Slovenska. Sprístupňuje digitalizované objekty vo vysokom rozlíšení, ktoré je možné okrem prezerania i zdieľať, sťahovať a ďalej využívať v rôznych odvetviach v prípade, ak to umožňuje ich autorskoprávna ochrana. V roku 2023 bola Slovakiana oficiálne uznaná za významný zdroj odborných znalostí.

V súčasnosti sprístupňuje viac ako 177 000 digitalizovaných kultúrnych objektov – zbierkových predmetov, textových a archívnych dokumentov, pamiatok, objektov výtvarného umenia, tradičnej ľudovej kultúry, prírodného dedičstva a filmovej tvorby, ktoré pochádzajú zo 76 slovenských správcovských inštitúcií. Webový portál SLOVAKIANA -národný agregátor platformy kultúrneho dedičstva- sa stal členom EUROPEANA Aggregators’ Forum.

Ďalšie informácie nájdete, ale aj 3D model rotundy, nájdete na stránke SLOVAKIANA.

 

 

Autor: (Zdroj: Národné osvetové centrum, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
08.06.2020
Verejnosť môže darovať žiakom školské pomôcky počas zbierky SKCH
Verejnosť môže od začiatku júna až do 15. septembra prispieť darovaním nových i použitých, no stále funkčných školských pomôcok, ale aj elektroniky, a tak pomôcť žiakom zo sociálne slabých rodín, detských domovov či krízových zariadení.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
23.11.2020
Víziu a stratégiu rozvoja SR do roku 2030 môžete pripomienkovať
Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 sa do konca novembra nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V kontexte regionálneho rozvoja bude stratégia základom programov ministerstiev, ako aj programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %