Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
09.08.2024 12:10

Obce dostanú peniaze na zdieľané služby, no nemajú ich zatiaľ kde občanom poskyt


Ilustračný obrázok Pixabay


Podľa harmonogramu plánu obnovy musí Slovensko do konca roka vybudovať 20 centier, ktoré budú poskytovať služby obyvateľom viacerých obcí. Ministerstvo vnútra sľubuje výzvu do konca septembra. V rovnakom čase už rezort investícií plánuje eurofondovú výzvu pre ich zamestnancov.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) v priebehu septembra zverejní prvú výzvu z plánu obnovy na vybudovanie centier zdieľaných služieb. Tieto centrá budú poskytovať služby pre viacero obcí súčasne.

Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák v stredu podľa TASR uviedol, že prvá výzva bude zameraná na vytvorenie kancelárií. „Koncom roka pôjde druhá výzva, aby sme mohli v každom centre zdieľaných služieb na 36 mesiacov z eurofondov zaplatiť zamestnancov, teda pozície, ktoré budú poskytovať služby viacerým obciam,“ dodal Michal Kaliňák. Cieľom centier je zlepšiť efektivitu verejných služieb. „Môže ich byť až 22 a priorita pre nás bude zriadiť pilotne tieto centrá v najmenej rozvinutých okresoch. Tie okresy sú rôzne, majú od 23 samospráv až po viac ako 100,“ doplnil Michal Kaliňák.

Centrá budú poskytovať odborné služby, ako účtovníctvo, právne poradenstvo či verejné obstarávanie pre viaceré obce. Na realizáciu projektov bude vyčlenených takmer 30 miliónov eur, pričom polovica pochádza z plánu obnovy a druhá časť z eurofondov. Eurofondová výzva má ale zaplatiť ľudské kapacity v centrách, ktoré zatiaľ ešte neexistujú. Tie majú vzniknúť v rámci plánu obnovy, čo má na starosti ministerstvo vnútra. Podľa záväzného harmonogramu plánu obnovy naň Slovensko z EÚ dostane peniaze, ak 20 takýchto centier vybuduje do konca roka 2024.

Výzva ministerstva vnútra ale zatiaľ stále nie je na svete. Rezort nedávno zverejnil tlačovú správu, v ktorej tvrdí, že by „mala byť zverejnená najneskôr v septembri“. Samosprávy tak budú mať na vytvorenie centier tri mesiace. Ministerstvu podľa nej robí audit 30 spoločných obecných úradov, v ktorom „posudzuje možnosti“ služieb samosprávy a štátnej správy na jednom mieste. Výsledkom má byť aj „návrh udržateľného a proklientsky orientovaného modelu fungovania týchto centier“.

Ministerstvo ešte v čase úradníckej vlády Ľudovíta Ódora už raz výzvu vyhlásilo vlani, no nové vedenie ju apríli zrušilo. Dôvodom bol nezáujem samospráv. Ako pre portál EURACTIV uviedlo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), problémom bolo vymedzenie optimálnych správnych obvodov, v ktorých sa obce mohli zapojiť. Ešte bývalé vedenie rezortu identifikovalo 1 049 obcí patriacich do 38 optimálnych správnych obvodov. Podľa zástupcov samosprávnych združení ale nezodpovedali prirodzeným územiam, ktoré by mali spoločné potreby a očakávania.

Druhý problém sa týkal toho, čomu sa majú centrá venovať. Združeniu miest a obcí prekážalo, že výzva zvýhodňovala centrá zamerané na plnenie úloh, ktoré samosprávam zveruje štát, teda takzvaný prenesený výkon štátnej správy. Bodové hodnotenie nemotivovalo k výkonu originálnych kompetencií obcí. Ide napríklad o investície, financie a účtovníctvo, verejnoprospešné služby, miestne dane či opatrovateľské služby.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že v spolupráci s MIRRI a ZMOS pracuje na nových pravidlách výzvy. Z jeho reakcie je zreteľné, že je pod časovým tlakom. „Ide o záchranu a krízové riadenie projektu, kedy bez spojenia síl a výmeny informácií to v takom krátkom čase nebude možné zvládnuť,“ povedal štátny tajomník rezortu Patrik Krauspe.

Michal Kaliňák ako príklad fungovania zdieľaných služieb uviedol okres Bardejov, kde už majú skúsenosti s takýmto systémom. „Pre malé obce je to jedinečná príležitosť, keďže nemajú dostatok finančných prostriedkov na samostatného odborného zamestnanca na každú oblasť. Spojením okresu môžeme rozdeliť povinnosti medzi odborných zamestnancov,“ cituje TASR starostu obce Nižná Polianka Jána Cundru.

Autor: (Zdroj: Euractiv, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Ministerstvo vnútra zvyšuje rozpočet pre miestne občianske poriadkové služby
Ministerstvo vnútra zvýšilo o 6,4 milióna eur alokáciu pre výzvu venovanú miestnym občianskym poriadkovým službám (MOPS). Reagovalo tak na neočakávaný počet obcí, ktoré predložili žiadosti.
viac
21.11.2020
Slovensku chýbajú opatrovatelia a ich finančné ohodnotenie je demotivujuce
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny by malo nastaviť také mechanizmy, ktoré prispejú k lepšej dostupnosti opatrovateľskej služby, aby bola atraktívnejšia a výhodnejšia ako pobytová.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
11.08.2021
Envirofond by mal mať jednoduchší proces poskytovania dotácií
Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %