Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 10:15

Britským a americkým hrdinom v SNP odhalili pamätnú tabuľu v B. Bystrici


Pamätná tabuľa na priečelí historického Národného domu v Banskej Bystrici. Snímka Teraz.sk


Na priečelí historického Národného domu v Banskej Bystrici odhalili vo štvrtok pamätnú tabuľu venovanú príslušníkom Úradu pre špeciálne operácie Spojeného kráľovstva a Úradu pre strategické služby Spojených štátov ako aj ich slovenským spojencom.


V roku 1944 bojovali v Slovenskom národnom povstaní (SNP) v okolí Banskej Bystrice a tabuľa pripomína činnosť týchto jednotiek.         

"V spolupráci s americkým a britským veľvyslanectvom na Slovensku sme mohli osadiť pamätnú tabuľu práve na Národnom dome, kde počas SNP pôsobili príslušníci britských a amerických spravodajských služieb. V júni som mal tú česť prijať syna jedného z padlých britských dôstojníkov aj na pôjde nášho mesta. S Jamesom Sehmerom sme sa zhodli, že v tejto zložitej spoločenskej situácii je potrebné pripomínať si dôležité výročia a udalosti, a ich odkaz šíriť medzi budúce generácie. Nech sa táto pamätná tabuľa stane zaujímavou a pútavou stránkou v symbolickej otvorenej učebnici dejepisu. Nech každý jeden okoloidúci vníma dôležitosť povstaleckej kapitoly našich dejín. Česť pamiatke obetí, ktoré ďaleko od svojej vlasti neváhali poloziť svoj život v ušľachtilom boji," konštatoval primátor Ján Nosko.         

Americkí a britskí vojaci, ktorí prišli na Slovensko v roku 1944 v rámci viacerých spravodajských misií sa pridali k SNP. Neskôr ich zajali v kopcoch nad horehronskou obcou Polomka a popravili v koncentračnom tábore v Rakúsku. Tieto udalosti doposiaľ pripomínal iba pamätník v Polomke. Britské operácie Windproof a Amsterdam či americká misia Dawes hrali kľúčovú úlohu v poskytovaní spravodajských informácií ako aj materiálnej podpory slovenským povstalcom. Boli neoceniteľné pre úspech Povstania a prispievali k oslobodeniu územia od nacistických okupantov.         

"Jednota a rozhodnosť, ktorú títo hrdinovia prejavili tvárou v tvár nepredstaviteľným prekážkam, nám pripomínajú, že musíme naďalej stáť bok po boku ako národy, spojenci a priatelia, aby sme bránili hodnoty, ktoré si vážime. Nech nám ich príklad dodá silu," uviedol počas slávnostného aktu americký veľvyslanec Gautam A. Rana.         

Britský veľvyslanec Nigel Baker, ktorý sa takisto na odhalení zúčastnil, dúfa, že pamätná tabuľa skutočne pomôže zachovať v pamäti budúcich generácií spomienku na obeť, ktorú priniesli títo muži.         

"Zaistí, aby sa na odkaz týchto odvážnych a statočných ľudí nikdy nezabudlo. My aj budúce generácie im dlhujeme tak veľa," zdôraznil Baker.         

Na slávnostnom odhalení pamätnej tabule sa zúčastnil aj jeden z posledných žijúcich účastníkov SNP Banskobystričan Vladimír Strmeň.         

Vytvorenie pamätnej tabule odporučil historik z Múzea SNP Juraj Lepiš i Martin Posch z historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Výber miesta pre jej osadenie bol konzultovaný s Krajským pamiatkovým úradom v Banskej Bystrici. Grafický návrh vyhotovil vedúci Katedry grafiky Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici Patrik Ševčík.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
22.02.2018
Začína sa Startup Weekend, tri dni nápadov, skúseností i zábavy
Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela sa v piatok (23.2.) začína 2. ročník svetoznámeho podujatia Startup Weekend Banská Bystrica. Všetci jeho nadšenci sa môžu tešiť na tri dni zábavy, pracovného nasadenia, nových skúseností a stretnutí s inšpiratívnymi ľuďmi.
viac
10.07.2018
V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu
Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.
viac
27.08.2022
Celoštátne oslavy 78. výročia SNP v B. Bystrici sa začnú o 11. hodine
Celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Banskej Bystrici uskutočnia už tradične 29. augusta v areáli Múzea SNP. Očakáva sa zahraničná účasť prostredníctvom veľvyslanectiev a zastupiteľstiev z viac ako 35 krajín sveta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %