Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.08.2022 12:05

Celoštátne oslavy 78. výročia SNP v B. Bystrici sa začnú o 11. hodine


Ilustračný výrez plagátu


Celoštátne oslavy 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa v Banskej Bystrici uskutočnia už tradične 29. augusta v areáli Múzea SNP. Očakáva sa zahraničná účasť prostredníctvom veľvyslanectiev a zastupiteľstiev z viac ako 35 krajín sveta.


Oficiálny program jednodňových osláv odštartuje o 11.00 h preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pokračovať bude pietnym aktom kladenia vencov za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov. Slávnostné zhromaždenie otvorí slovenská hymna v podaní detského speváckeho zboru Vodopádik z Banskej Bystrice. Dopoludňajšiu časť osláv ukončia krátke kultúrne vystúpenia a zoskok vojenských výsadkárov.      

Popoludní, približne od 13.30 h, nasleduje program pre verejnosť, v ktorom okrem iného vystúpi aj Katarína Knechtová s kapelou, formácia Banda, Slovenský ľudový umelecký kolektív – SĽUK a Geišbergovci. Záver tohtoročných osláv bude patriť koncertu domácej  Štátnej opery a odovzdaniu Ceny Múzea SNP pre rok 2022.      

Medzi sprievodné aktivity, ktoré počas dňa v areáli uvidia návštevníci, je napríklad aj dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie, v netradičnom prostredí zemľanky môžu použiť dotykový samoobslužný terminál, ktorý im priblíži históriu partizánskych bunkrov. Zároveň tiež ponúkne možnosť vytvoriť si vlastný vojenský preukaz, ktorý môžu e-mailom poslať priateľom a blízkym. Múzeum SNP bude pre návštevníkov otvorené bezplatne do 18.00 h.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
04.05.2018
Prečo sa oplatí hľadať 12. mája na námestí tyrkysové tričká?
V poradí druhý ročník dobrovoľníckeho projektu, ktorý turistov, ale aj domácich Banskobystričanov oboznámi s históriou Námestia SNP počas jedného dňa.
viac
08.07.2018
DEŇ KROJA - nezabudnuteľný zážitok pre celé Slovensko
Pozývame vás na výnimočný Deň kroja, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2018 (sobota) o 15.00 hod. na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
13.08.2020
Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami
Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %