Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 11:05

V Hanušovciach nad Topľou pripravujú výstavbu domova pre seniorov


Mestský úrad v Hanušovciach nad Topľou. Snímka zdroj: Mapy.cz


V Hanušovciach nad Topľou pripravuje samospráva výstavbu zariadenia pre seniorov. Sociálnu službu má poskytnúť 30 seniorom. Ako pre TASR uviedol primátor mesta Štefan Straka, predpokladajú, že výstavba by mohla začať ešte v septembri.


Nové zariadenie bude slúžiť seniorom odkázaným na pomoc iných osôb. Bude mať dve nadzemné podlažia s celkovým počtom 22 izieb, z toho 14 jednolôžkových a osem dvojlôžkových. O klientov by sa malo starať spolu 15 zamestnancov. Domov pre seniorov je navrhnutý tak, aby spĺňal požiadavky na pobyt, stravovanie, upratovanie a údržbu bielizne. Súčasťou zariadenia budú aj priestory na sociálne poradenstvo, oddych a rozvoj osobných aktivít.         

Primátor zdôraznil, že takéto zariadenie v okolí chýbalo. "Hanušovčania či ľudia z mikroregiónu, z okolitých vyše 20 obcí, sú často umiestňovaní desiatky, niekedy aj stovky kilometrov ďaleko, až pri ukrajinských alebo poľských hraniciach. Zlé na tom je, že hoci dostanú službu, sú vykorenení zo svojho prostredia," dodal Straka s tým, že už teraz majú na radnici nahlásených záujemcov.         

Domov pre seniorov bude v širšom centre mesta, v susedstve sa nachádza materská škola a zdravotné centrum. Výstavba by mala trvať 16 mesiacov od prevzatia staveniska spoločnosťou PEhAES a.s.. Projekt v hodnote 2,99 milióna eur bude financovaný z plánu obnovy a odolnosti v rámci výzvy na rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2018
V Nižnej Polianke otvorili Transkarpatskú archeologicko-kultúrnu cestu
Medzinárodné podujatie sa uskutočnilo v piatok predpoludním na slovensko – poľskej hranici za obcou Nižná Polianka. V rámci kultúrneho programu vystúpili doboví šermiari a pre hostí boli pripravené aj ukážky dávnych remeselných činností.
viac
14.05.2021
Projekt výstavby mestských bytových domov je v ďalšej etape
Projekt výstavby troch mestských bytových domov na Kalinčiakovej ulici v meste Vranov nad Topľou je v novej etape.
viac
26.07.2021
Mesto Hanušovce nad Topľou chce zlepšiť kvalitu života na sídlisku
Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekt Revitalizácia vnútrobloku sídliska na ulici Štúrova a Budovateľská schválili mestskí poslanci na júlovom zasadnutí.
viac
03.08.2022
Mesto začalo s výstavbou troch bytových domov
Tri bytové domy so 70 nájomnými bytmi bežného štandardu začalo v uplynulých dňoch stavať mesto Vranov nad Topľou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %