Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.05.2019 07:05

V Hanušovciach nad Topľou slávnostne otvoria bránu Archeoparku


Ilustračný výrez plagátu


Už tento piatok (3 .5.) v Hanušovciach nad Topľou opäť ožije história. Návštevníci Archeoparku – živá archeológia tu môžu objaviť nové expozície a dozvedia sa podrobnosti o plánováných akciách. Slávnostné otváranie brány bude sprevádzať bohatý kultúrny program, ktorý sa začne o 10.00 h.


Otváranie brány archeoparku je úvodným podujatím novej sezóny. Podľa archeologičky Krajského múzea v Prešove Ivany Lešičkovej bude tento výlet do histórie nielen zábavný ale aj poučný.

"Ľudia sa môžu na chvíľu stať remeselníkmi v rôznych historických obdobiach. Chlapci si napríklad ulovia mamuta, s Keltami objavia hrnčiarsky kruh, no a dievčatá si môžu ako parádnice doby bronzovej vyrobiť vlastné šperky," prezradila o podujatí Mgr. Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštiel a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Súčasťou histórie boli aj vojny, preto v archeoparku nebude chýbať ani bojovnícka škola. Jeho návštevníci tak môžu na vlastnej koži zažiť súboj stredovekých rytierov či keltských bojovníkov. Pre odvážnych dobrodruhov bude pripravené aj prekvapenie - jazda na koni.

"Tento rok nás navštívi aj šľachta z kaštieľa, ktorá privedie kráľovské zvieratá – kone. Čo sa týka našej bojovníckej školy, pre záujemcov sú pripravené napríklad lukostreľba, hádzanie z praku, boj s mečom a mnohé iné činnosti. " hovorí Lešičková.

Na svoje si podľa nej prídu aj tí, ktorí chcú dávnu históriu nielen zažívať, ale aj ochutnávať. Tentokrát sa budú pripravovať staré slovanské jedlá uvarené spôsobom, akým to robili naši predkovia.

"Rozkúrime v chlebovej peci a podľa starého slovanského vzoru upečieme chlieb. Návštevníkov však ponúkneme aj maslom a mannou našich predkov - slovanskou kašou," dodáva Lešičková.

Archeopark – živá archeológia prináša svojim návštevníkom zážitky piaty rok. Slávnostné podujatie spojené s otvorením sezóny sa uskutoční v piatok 3.5. 2019 od 10.00 h do 14.00 h v priestoroch archeoparku. Vstup je voľný.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
V Hanušovciach nad Topľou objavíte krásu krajčírskeho remesla
V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia kolekciu historických šijacích strojov a krajčírskeho náradia. Exponáty od známych svetových výrobcov pochádzajú prevažne z prvej polovice 20. storočia. Výstava „Šitie a technika“ potrvá do konca mája 2019.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
26.07.2021
Mesto Hanušovce nad Topľou chce zlepšiť kvalitu života na sídlisku
Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekt Revitalizácia vnútrobloku sídliska na ulici Štúrova a Budovateľská schválili mestskí poslanci na júlovom zasadnutí.
viac
07.03.2023
V hanušovskom kaštieli prebieha rozsiahla rekonštrukcia
Vo vyše 280-ročnom Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou začali s rozsiahlou rekonštrukciou interiéru. Objekt sa dostane do stavu pred obdobím druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %