Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2020 11:00

Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla


Ilustračná snímka.


Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.


O medzinárodnom podujatí pre laickú i odbornú verejnosť informoval Rastislav Žitný z marketingu Tripolitany – Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patria aj kultúrne stánky v Hanušovciach.

Podľa odbornej pracovníčky múzea Eleny Dercovej bude odborná časť štvrtého ročníka vedecko-populárneho podujatia zameraná najmä na výskum histórie výroby skla v rôznych časových obdobiach. „Výnimočná bude určite prezentácia sklenených archeologických nálezov z rôznych lokalít,” priblížila s tým, že účasť na konferencii prisľúbili viacerí odborníci na históriu a technológiu výroby skla, archeológovia, sklári a zástupcovia odborných škôl.

Do sklárskeho remesla sa počas oboch dní bude môcť zapojiť aj laická verejnosť. „Široká verejnosť vrátane detí sa bude môcť napríklad zúčastniť na experimentálnom tavení skla. A ako bonus si budú môcť vyrobiť sklenené výrobky podľa svojich predstáv, rôzne drobné predmety či šperky,” doplnila.

Podujatie vďaka podpore Fondu na podporu umenia spolu s Prešovským samosprávnym krajom a Krajským múzeum v Prešove organizuje Komisia pre podporu interdisciplinárneho výskumu historického skla na Slovensku pôsobiaca pri výbore Slovenskej archeologickej spoločnosti SAV, FunGlass – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenská sklárska spoločnosť a Rona Lednické Rovne.

Program pre verejnosť v kaštieli a v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa bude realizovať v čase od 8.00 do 18.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
V Hanušovciach nad Topľou slávnostne otvoria bránu Archeoparku
Už tento piatok (3 .5.) v Hanušovciach nad Topľou opäť ožije história. Návštevníci Archeoparku – živá archeológia tu môžu objaviť nové expozície a dozvedia sa podrobnosti o plánováných akciách. Slávnostné otváranie brány bude sprevádzať bohatý kultúrny program, ktorý sa začne o 10.00 h.
viac
08.07.2020
Prvé projekty by mohli dostať dotácie už v priebehu júla
Prvé projekty z oblasti nezávislej kultúry a umenia na území Bratislavského kraja by mali dostať finančnú podporu v priebehu júla.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
07.03.2023
V hanušovskom kaštieli prebieha rozsiahla rekonštrukcia
Vo vyše 280-ročnom Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou začali s rozsiahlou rekonštrukciou interiéru. Objekt sa dostane do stavu pred obdobím druhej svetovej vojny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %