Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.07.2021 10:20

Po zabudnutej trati za umením


Snímka zdroj: (Detská železnica Košice).


Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.


Nostalgická súprava červenožltých motorákov sa tentoraz vyberie za umením i slávnym rodákom zo Spišskej Belej. Do výletného vlaku je možné nastúpiť v Košiciach (7:23) a pristúpiť aj po trati: v Kysaku (7:38), Prešove (8:03), Sabinove (8:25), Plavči (9:08) či v Starej Ľubovni (9:27).

„Veľký vlakový výlet za umením odštartujeme v Strážkach, kde navštívime kaštieľ s kolekciou portrétov zo 17. – 19. storočia, prezrieme si dielo slovenského maliara stredoeurópskeho významu Ladislava Mednyánszkeho  a vyše 400 rokov starú knižnicu s 8 500 titulmi. Neobídeme ani pôsobivý anglický park s exteriérovou expozíciou významných sochárov druhej polovice 20. storočia,“ pozýva Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice. „Následne sa účastníci výletu prevezú v súčasnosti už pre osobnú dopravu zabudnutou traťou Strážky – Spišská Belá - Horná stanica, po ktorej v súčasnosti premávajú už len nákladné vlaky,“ upozorňuje Ľ. Lehotský na zaujímavosť výletu.

V Spišskej Belej navštívime múzeum optiky a kinematografie slávneho rodáka Jozefa Maximiliána Petzvala. Po skončení programu v Spišskej Belej  sa cestujúci presunú vlakom do Kežmarku, kde navštívia najvýznamnejšiu a najstaršiu pamiatku mesta - drevený artikulárny kostol Najsvätejšej Trojice z 18. storočia. Nevynechajú ani neprehliadnuteľný na oranžovo natretý nový evanjelický kostol z 19. storočia, postavený podľa projektov pôvodne určených pre orient. Vďaka nim sa stal výnimočným a získal svoj exotický vzhľad obsahujúci byzantské, maurské a orientálne prvky.

Viac informácií o výlete a kúpe lístkov nájdete na www.detskazeleznica.sk

Autor: (Zuzana LEHOTSKÁ, Detská železnica Košice, o. z.)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
24.05.2017
Historickým vláčikom na Šarišský hrad
Klub historických koľajových vozidiel z Košíc pozýva na nenáročný poldenný výlet vhodný pre rodiny s deťmi na Šarišský hrad. Historická súprava červených motoráčikov typu M 131, tzv. Hurvínkov sa vydá na svoju ďalšiu púť už v sobotu 27. mája z Košíc do Veľkého Šariša.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %