Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.03.2023 01:30

V hanušovskom kaštieli prebieha rozsiahla rekonštrukcia


Na snímke kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou. Snímka zdroj: (tasr).


Vo vyše 280-ročnom Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou začali s rozsiahlou rekonštrukciou interiéru. Objekt sa dostane do stavu pred obdobím druhej svetovej vojny.


Z dôvodu rekonštrukcie je kaštieľ, ktorý je jednou z troch organizačných jednotiek Krajského múzea v Prešove, pre verejnosť dočasne neprístupný. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Výsledkom rekonštrukcie by malo byť podľa jej slov okrem iného aj odkrytie historických malieb či zreštaurovanie vzácneho štukového stropu v tejto národnej kultúrnej pamiatke grófskej rodiny Dessewffyovcov.

Rekonštrukcia s predpokladaným celkovým nákladom takmer 800 000 eur bude prebiehať v troch etapách. V rámci prvej etapy je plánovaná výmena celej elektroinštalácie, vybudovanie nového hygienického zázemia na prvom a druhom nadzemnom podlaží a taktiež aj nová plynová kotolňa.

"Rátame takisto s novými rozvodmi elektronického protipožiarneho systému a zabezpečovacieho systému. Súčasťou rekonštrukcie je aj deinštalácia alebo odstránenie prvkov, ktoré tam v 70. rokoch inštalovali ako do občianskej budovy," uviedol zástupca riaditeľa Krajského múzea v Prešove Samuel Bruss s tým, že posledná rekonštrukcia kaštieľa prebiehala práve v 70. rokoch.

V rámci druhej etapy obnovy interiéru bude prebiehať reštaurovanie všetkých povrchov. Po vykonaní umelecko-historického výskumu, ale aj reštaurátorského výskumu interiéru sa totiž zistilo, že v priebehu 20. storočia došlo k zastretiu rôznych malieb zo záveru 18. a prvej polovice 19. storočia. Reštaurovať by sa mal aj vzácny barokový štukový strop v takzvanej reprezentatívnej sále alebo prijímacom audienčnom salóne grófskej rodiny Dessewffyovcov.

"Zároveň by malo dôjsť k rekonštrukcii a obnove podláh na prvom a druhom nadzemnom podlaží, takisto dôjde vďaka dochovaným fotografiám aj k rekonštrukcii a usadeniu nových dverových výplní," dodal Bruss.

Tretia etapa rekonštrukcie predpokladá nový mobiliár pre stále expozície a potreby inštitúcie múzea. Kaštieľu je takisto plánované aj prinavrátenie zásady barokovej osobitosti prechodu z jednej miestnosti do druhej.

Projektový zámer bude financovaný z prostriedkov ministerstva kultúry vo výške 475 000 eur a financií PSK vo výške viac ako 323 000 eur. Predpokladané trvanie rekonštrukcie je do konca roka 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2019
Mesto investovalo do rekonštrukcií komunikácií 1,4 mil. eur
Mesto Vranov nad Topľou investovalo do rekonštrukcie miestnych komunikácií približne 1,4 milióna eur. Okrem bežných opráv ciest, chodníkov a spevnených plôch tiež počas uplynulého roku zrekonštruovalo zásluhou úverových prostriedkov 16 miestnych komunikácií.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
26.07.2021
Mesto Hanušovce nad Topľou chce zlepšiť kvalitu života na sídlisku
Podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekt Revitalizácia vnútrobloku sídliska na ulici Štúrova a Budovateľská schválili mestskí poslanci na júlovom zasadnutí.
viac
05.04.2024
Biskupský kaštieľ mesto komplexne zrekonštruuje
Biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom čaká komplexná rekonštrukcia. Mesto Žiar nad Hronom získalo na jeho obnovu dotáciu vo výške 4,2 milióna eur z plánu obnovy. S prácami chcú podľa žiarskeho primátora Petra Antala začať prakticky okamžite a ukončené by mali byť do konca roka 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %