Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
04.04.2024 09:55

Svetový deň zdravia – 7. apríl 2024 „Moje zdravie, moje právo“


Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) - logo


Od roku 1950 si každoročne 7. apríla pripomíname Svetový deň zdravia, ktorý bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou pri príležitosti vzniku tejto zdravotníckej organizácie v roku 1948.


Tohtoročnou témou Svetového deň zdravia je „Moje zdravie, moje právo“. Ústrednou myšlienkou je presadzovať právo všetkých ľudí vo svete na rovnaký prístup k zdravotníckej starostlivosti, vzdelaniu a informáciám, pitnej a hygienicky nezávadnej vode, k základným potravinám, kvalitnému bývaniu, slušnému a  bezpečnému pracovnému a životnému prostrediu.

Povinnosť starať sa o zdravie obyvateľstva je nielen na strane štátu, ale za zdravie je zodpovedný aj jednotlivec svojim životným štýlom, ktorý najviac ovplyvňuje celkový zdravotný stav.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici (RÚVZ BB) pri príležitosti Svetového dňa zdravia organizuje 16. apríla 2024 v priestoroch nákupného centra EUROPA SC v Banskej Bystrici v čase od 11.00 do 18.00 hod. „Deň zdravia“, v rámci ktorého ponúka preventívne vyšetrenia a poradenstvo pre širokú verejnosť zamerané na vyhľadávanie rizikových faktorov ovplyvňujúcich rozvoj kardiovaskulárnych a metabolických ochorení:

- odber krvi z prsta na zistenie hladiny glykémie a celkového cholesterolu,

- meranie antropometrických parametrov: výška, hmotnosť, pás, boky,

- analýzu zloženia tela: BMI, % telesného tuku, % kostrového svalstva, hodnota viscerálneho tuku a bazálneho metabolizmu,

- meranie krvného tlaku a pulzu,

- meranie úsilného výdychu spirometrom

- stanovenie oxidu uhoľnatého (CO) vo vydychovanom vzduchu fajčiarom, otestovanie závislosti na nikotín prostredníctvom Fagerschtrömovho dotazníka a odborné poradenstvo zamerané na odvykanie od fajčenia,

- individuálne konzultácie a odborné poradenstvo k zisteným rizikovým faktorom.

V prípade záujmu dozvedieť sa viac o zdravotno-výchovných aktivitách ako aj o bezplatnom vyšetrení v poradni zdravia nás môžete kontaktovať na telefónnych číslach 048/4367 424, 422, 421 alebo e-mailom na: poradna.zdravia@vzbb.sk.

Autor: (RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %