Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.03.2024 10:05

4. marec - Svetový deň obezity


Ilustrácia, zdroj: FB


Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.


Obezita už nie je len estetický problém, ako sa to vnímalo v minulosti, ale jedná sa o vážne zdravotné riziko. Dokazuje to aj zaradenie do klasifikácie medzinárodných chorôb pod číslom E66. S obezitou sa spája viac ako 236 komorbidít, tj. pridružených ochorení a predstavuje jeden z najvýznamnejších ovplyvniteľných faktorov chronických neprenosných chorôb.

Pre zaradenie človeka do kategórie „obézny“ sa celosvetovo používajú viaceré kritériá. Najčastejšie používaným kritériom je body mass index (BMI), ktorý definuje obézneho človeka s hodnotou BMI 30 a viac. Podľa údajov Eurostatu obezitu na Slovensku má 18,7% dospelých žien a 20,2% dospelých mužov, čo je viac ako priemer v členských štátoch Európskej únie (16,3% - ženy a 16,8% - muži).

Najúčinnejšou metódou prevencie obezity a rozvoja jej komplikácií je intervencia zameraná na zmenu životného štýlu, zlepšenie stravovacích návykov a zvýšenie fyzickej aktivity. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by mal mať každý dospelý človek týždenne pravidelný pohyb minimálne 150 minút strednej intenzity alebo 75 minút vysokej intenzity.

Ak chceme realizovať účinnú prevenciu, musíme začať už v detskom veku. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici realizuje interaktívne zdravotno-výchovné aktivity na základných a stredných školách so zameraním na zdravú výživu a pravidelný pohyb. Prednášky s týmito témami sú určené aj pre širokú verejnosť.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku pod záštitou Úradu verejného zdravotníctva pri príležitosti Svetového dňa obezity organizujú 2. ročník výtvarnej súťaže pre triedy základných škôl. Predmetom súťaže bude vytvorenie výtvarnej práce k téme „Ovocie a zelenina ako superhrdina!“

Všetkým dospelým obyvateľom v spádovej oblasti ponúkame aj možnosť vyšetrenia v poradni zdravia RÚVZ BB, kde sa dozvedia svoju hodnotu BMI, percentuálne zloženie tela (najmä % tuku v tele), hodnotu vnútrobrušného tuku, ale aj iné parametre vyšetrené z krvi odobratej z prsta.

V prípade záujmu o zdravotno-výchovné aktivity ako aj o vyšetrenie v poradni zdravia nás môžete kontaktovať na telefónnych číslach 048/4367 424, 422, 421 alebo e-mailom na: poradna.zdravia@vzbb.sk.

Autor: (ts-RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
27.09.2022
B. Bystrica a Brezno pripravili v deň cestovného ruchu rôzne aktivity
Svetový deň cestovného ruchu si v utorok (27. 9.) už tradične pripomenie aj Banská Bystrica. Návštevníci Stredoslovenského múzea, Stredoslovenskej galérie, Thurzo - Fugger zážitkovej expozície a Hodinovej veže zaplatia v tento deň polovičnú cenu vstupného.
viac
18.03.2023
21. marec – Svetový deň spánku
Svetový deň spánku je každoročné podujatie organizované od roku 2008 Svetovou spánkovou spoločnosťou s cieľom poukázať na prínosy kvalitného a zdravého spánku, jeho význam pre zdravie a život ľudí, ale tiež upozorniť na problémy súvisiace so spánkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %