Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.04.2024 12:05

Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád


Sestrička Epidémia Váhavá. Snímka zdroj: Červený nos


Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.


OZ založili 7. apríla 2004, pričom nemocnice navštevovali štyria klauni. V súčasnosti má združenie vyše 70 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú viac ako 50 nemocníc, pričom navštevujú deti, dospelých aj seniorov. Mesačne urobia približne 230 zdravotných klauniád vrátane pravidelných návštev na detských oddeleniach aj špeciálnych programov.         

Prvou nemocnicou, v ktorej zdravotnícki klauni pôsobili, bola vtedajšia Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave, teda súčasný Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). "Je to nemocnica, v ktorej naše združenie dostalo pred 20 rokmi možnosť začať svoje klaunské návštevy a dodnes ide o nášho najväčšieho partnera, pričom tu realizujeme približne štvrtinu všetkých našich klauniád," ozrejmil výkonný riaditeľ občianskeho združenia Milan Šagát.         

Vzájomnú spoluprácu ocenil aj riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. "Veľmi si vážime prácu klaunov OZ Červený nos Clowndoctors, ktorí každý mesiac v našej nemocnici realizujú viac 50 klauniád, čo je ročne viac ako 600 návštev, počas ktorých rozveselia tisícky chorých detí, ich rodičov aj personál nemocnice," povedal.         

Pri príležitosti výročia založenia OZ navštívil v pondelok (8. 4.) NÚDCH aj zakladateľ združenia Gary Alven Edwards. "Bolo veľmi príjemné zažiť znova klaunovanie v detskej nemocnici, kde sa začal písať úspešný príbeh Červeného nosa," skonštatoval.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne oslávila 20 rokov svojej existencie
V priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach sa v pondelok (15. 5.) podvečer uskutočnil slávnostný galavečer pri príležitosti 20. výročia vzniku Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD).
viac
17.12.2019
Aj zdravotní klauni budú počas Vianoc v službe
Stalo sa už tradíciou, že zdravotní klauni z Červeného nosa klopú na dvere hospitalizovaných detí nielen počas celého roka, ale aj cez vianočné sviatky. Inak tomu nebude ani tento rok.
viac
05.03.2022
Zdravotní klauni z Červeného nosa pomáhajú utekajúcim Ukrajincom
Po medzinárodných misiách na Ukrajine sú tentokrát zdravotní klauni súčasťou podpory v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc.
viac
21.01.2023
V roku 2022 zrealizovali zdravotní klauni 2 514 klauniád
V roku 2022 zrealizovali profesionálni zdravotní klauni a klaunky z o. z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors spolu 2 514 klauniád, čo je od vypuknutia koronakrízy zatiaľ najvyšší počet. Z celkového počtu klauniád bolo len 23 online formou, ostatné boli osobné návštevy pacientov a klientov DSS, či špeciálne pr
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %