Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.04.2019 01:20

Zdravotní klauni na Slovensku oslavujú, za 15 rokov zrealizovali 20-tis klauniád


Na snímke klaunské improvizácie pred tlačovou konferenciou. FOTO TASR - Michal Svítok


Pri príležitosti 15. výročia vzniku občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors prevzali v stredu jeho zástupcovia z rúk generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislava Kuželu symbolický občiansky preukaz.


Po prvoaprílovej akcii, keď zdravotní klauni vyšli do ulíc, aby oslávili svoj sviatok aj s verejnosťou, pokračuje združenie v oslavách po celý týždeň a aj klaunské návštevy v nemocniciach sa nesú v znamení narodenín.       

"Asi najpyšnejšia som na to, že tento projekt nezostal iba v Bratislave, iba v jednej nemocnici, že sa nám podarilo ísť do takmer všetkých nemocníc po celom Slovensku. Dnes chodíme na pravidelné návštevy do nemocníc v Košiciach, Prešove, Žiline, Banskej Bystrici," povedala pre TASR Zuzana Ambro, výkonná riaditeľka združenia, ktoré sa od roku 2010 nevenuje len detským pacientom, ale aj tým skôr narodeným.       

Červený nos má za sebou úspešný príbeh. V roku 2003 pozvala lekárka Daniela Sejnová Američana žijúceho v Česku Garyho Edwardsa, aby rozbehol klaunské návštevy na Klinike detskej onkológie a hematológie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (dnešný NÚDCH) na bratislavských Kramároch, kde vtedy pôsobila ako primárka. Už 7. apríla 2004 založili OZ Červený nos Clowndoctors, pričom návštevy realizovali zo začiatku štyria zdravotní klauni. Po 15 rokoch má združenie 60 zdravotných klaunov, ktorí pravidelne navštevujú 53 nemocníc a 29 seniorských zariadení po celom Slovensku. Mesačne zrealizujú približne 230 zdravotných klauniád vrátane pravidelných návštev na detských oddeleniach aj špeciálnych programov. Doposiaľ ich bolo 20-tis.       

Na Slovensku profesia zdravotný klaun zatiaľ nie je oficiálne uznaná. "To je náš cieľ, aby zdravotný klaun nebol len šašo, ktorý pôsobí v nemocniciach ako zábavný program. Je to skutočne pomáhajúca profesia, ktorá spolu so zdravotníckym personálnom, síce v úplne inej oblasti, ale pôsobí v tom smere, aby sa dieťa dostalo čo najskôr domov. Ten cieľ je rovnaký, akurát metódy, ktoré využívame, sú iné," poznamenala Ambro a predostrela aj ďalší cieľ združenia - aby každé dieťa na Slovensku hospitalizované v nemocnici, malo svojho zdravotného klauna.       

"Dnes to ešte nie je možné, v niektorých nemocniciach nie sme každý deň ako tu v NÚDCH, kde sme od pondelka do piatka. Zároveň je na Slovensku ešte niekoľko nemocníc s detskými oddelenia, kde nie sme. Boli by sme radi, keby sme v blízkej budúcnosti mohli tento cieľ splniť," podčiarkla výkonná riaditeľka združenia, ktoré na začiatku pôsobilo hlavne vo vtedajšej DFNsP v Bratislave. V roku 2006 bol klaunský tím rozšírený o nových členov aj v regiónoch Žiliny a Banskej Bystrice, kde začali pravidelné návštevy detských oddelení. V roku 2008 k nim pribudli nemocnice na východe Slovenska.       

"Klauni začali prichádzať na všetky detské oddelenia nie s cieľom, aby žili svoje umenie, ale aby pomohli v najťažších chvíľach malým pacientom, boli partnermi zdravotníckeho personálu, aby všetkým ukázali, že aj deti v nemocnici sú stále deťmi, ktoré sa chcú smiať a hrať. A klauni im túto možnosť dali," uviedla na tlačovej konferencii Ambro.       

Združenie plánuje rozšíriť sprevádzanie detí na operáciu aj do ďalších nemocníc. V blízkom období by mali začať klauni sprevádzať deti na operáciu aj v košickej Detskej fakultnej nemocnici. V súčasnosti sú to NÚDCH v Bratislave a DFNsP v Banskej Bystrici. Oblasť pôsobenia by združenie rado rozšírilo aj na klauniády počas fyzioterapie s cieľom motivovať deti k spolupráci a cvičeniu. K dlhodobejších plánom patrí i zdvojnásobenie seniorského programu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2019
Červený nos oslávi svoje 15. narodeniny aj so seniormi
Vo svojom živote toho zažili veľa. Radosti, starosti, pekné aj smutné chvíle. Niečo sa podarilo, niečo by možno urobili inak… Chceli by sa s týmito skúsenosťami či spomienkami podeliť. Mnohokrát však nemajú s kým. Seniori sa často cítia osamelí, zbytoční… Hoci stále majú čo dať.
viac
10.01.2020
ČERVENÝ NOS hľadá zdravotných klaunov a klaunky
Umelecký riaditeľ občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors vyhlásil výberový workshop, počas ktorého vyberie nových zdravotných klaunov a zdravotné klaunky pre všetky regióny Slovenska.
viac
17.04.2020
Občania budú môcť komunikovať s obcami bez elektronického OP
Občania budú môcť v blízkej budúcnosti komunikovať s obcami digitálne aj bez aktivovaného elektronického občianskeho preukazu (OP).
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %