Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
12.08.2024 03:10

Mestské kvetinové lúky v L. Mikuláši nekosia zámerne, ide o ekologický trend


Snímka zdroj: Žilina SP21


Lúčne pásy v Liptovskom Mikuláši dosahujú v týchto dňoch rozlohu 350 metrov štvorcových a nekosia ich zámerne. Upozornila na to hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková s tým, že kvetinové lúky sú vo svete ekologickým trendom.


"Podporujú biodiverzitu, slúžia ako zásobáreň potravy pre užitočný hmyz a zmierňujú následky klimatických zmien. Počas horúceho leta môžu byť až o 20 stupňov Celzia chladnejšie ako bežne kosený trávnik. Okrem toho prinášajú do ulíc farebnosť, rozmanitosť a lahodia oku," uviedla hovorkyňa.         

Podľa mestskej dendrologičky Zuzany Štreitovej sa lúčne zmesi vysadené v meste skladajú z jednoročných letničiek a nepatria do skupiny významných alergénov. Ich zloženie je pestré, takže kvitnú od jari až do prvých mrazov. "Sú to druhy cínie, nechtíka, lupiny, krasule, lobulárie, nevädze, nocovky, chryzantémy, facélie, mliečnika, vlčieho maku či slezovca," vymenovala.

Kvetinové lúky pracovníci Verejnoprospešných služieb pred letom vysejú do vopred pripravenej pôdy. Sú odolné voči suchu a počas sezóny ich len odburiňujú. "Prvé kvety sa objavujú 40 až 50 dní po výseve a počas vegetačného obdobia sa nekosia vôbec. Jediná ich kosba je po prvých mrazoch," vysvetlila Štreitová.         

V Liptovskom Mikuláši sú lúčne pásy vysadené najmä v centre, na najväčších sídliskách Podbreziny, Nábrežie aj v mestských častiach Palúdzka a Liptovská Ondrašová. Označené sú tabuľkami s logom mesta a s QR kódom, ktorý odkazuje na stránku s informáciami o ich význame.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Múzeum opäť otvára poradňu pre hubárov i bylinkárov
Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravilo aj v tomto roku hubársku a bylinkársku poradňu. K dispozícii je až do polovice novembra každý pondelok od 13. do 15. hod. v budove múzea.
viac
03.08.2020
Mestskí poslanci už po desiaty raz zmarili zasadanie zastupiteľstva
Obyvatelia Liptovského Mikuláša nemôžu stavať ani bývať v mestských bytoch, poslanci neprišli na zasadnutie zastupiteľstva.
viac
06.11.2020
V L. Mikuláši jazdí vysoko ekologický autobus
V uliciach Liptovského Mikuláša premáva vysoko ekologický elektrický autobus. Nasadili ho do testovacej prevádzky v rámci mestskej autobusovej dopravy (MAD).
viac
10.12.2020
Z mestských lokalít odstránili vyše 200 ton nelegálneho odpadu
Mesto Liptovský Mikuláš dalo odstrániť 204 ton nezákonne umiestneného odpadu z lokality Hlboké, Priemyselnej, Vrbickej ulice a štrkopieskov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %