Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.08.2020 08:55

Mestskí poslanci už po desiaty raz zmarili zasadanie zastupiteľstva


Snímka zdroj: mikulas.sk


Obyvatelia Liptovského Mikuláša nemôžu stavať ani bývať v mestských bytoch, poslanci neprišli na zasadnutie zastupiteľstva.


Rokovanie Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Mikuláši sa 20. júla neuskutočnilo. Poslanci dvoch poslaneckých klubov zo štyroch neprišli a zastupiteľstvo nebolo uznášaniaschopné. Volení zástupcovia Mikulášanov tak neprerokovali predaje prebytočného majetku, bez ktorých ľudia či firmy nemôžu stavať. V programe mali tiež návrh na personálne obsadenie bytovej a sociálnej komisie, bez ktorej nemôže mesto prideľovať mestské nájomné byty a prerokovať mali aj rekonštrukciu ľadovej plochy na zimnom štadióne, bez ktorej bude ohrozená činnosť klubov a mládeže a dokonca mesto bude platiť za nefunkčnú plochu koncesionárovi ročne 320-tisíc eur.

„Tým, že sa ľuďom opäť neodpredali alebo nedali do nájmu prebytočné pozemky, napríklad za účelom doriešenia prístupu v rámci výstavby rodinného domu alebo garáže či vstupov do prevádzok, nemôžu títo ľudia pokračovať vo svojich investičných zámeroch. Je leto, ľudia chcú stavať a poslanci im v tom svojimi obštrukciami výslovne bránia,“ reagoval primátor Ján Blcháč.

Z rokovania sa ospravedlnilo 14 poslancov z celkového počtu 25. Išlo o všetkých poslancov klubu Nový Mikuláš (OĽANO, SaS, KDH, NOVA, Šanca), ktorý vedie Vincent Kultan a všetkých poslancov z klubu Skutočne nezávislí poslanci, na čele ktorého je aktuálne Lucia Cukerová.

Od začiatku tohto volebného obdobia ide už o desiate z 26 zasadnutí, ktoré zmarili poslanci z týchto dvoch klubov svojou neprítomnosťou alebo svojím odchodom zo zasadnutia. Všetci ostatní poslanci z klubu Smer-SD, SNS, NK a z klubu Nezávislí poslanci na rokovanie zastupiteľstva prišli.

„Dôvody na ospravedlnenie boli rôzne. Uviedli osobné, pracovné, iní ani svoju neprítomnosť neodôvodnili. Zväčša však išlo o výhovorky, pretože máme informáciu, že poslanci, ktorí sa ospravedlnili z dôvodu dovolenky, boli napríklad v práci. Ide o evidentne organizovanú a vopred dohodnutú neúčasť tak, aby rokovanie zmarili. Žiaľ, neuvedomujú si, že tým neškodia vedeniu mesta, ale práve ľuďom a vo veľkej miere aj svojim vlastným voličom,“ povedal primátor, ktorý rokovanie o neodkladných agendách avizoval poslancom už 7. júla 2020. Skoré avízo im podľa jeho slov zaslal z dôvodu, aby mali dostatočný časový priestor na zabezpečenie svojej účasti na zasadnutí.

Najbližšie plánované zasadnutie poslancov mestského zastupiteľstva by sa malo konať v septembri.

Autor: Viktória ČAPČÍKOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Mesto pripravuje nový územný plán
Mesto Vráble pripravuje nový územný plán. Mesto ako orgán územného plánovania konštatovalo, že sa zmenili územno-technické, hospodárske a sociálne predpoklady a na základe toho rozhodlo o obstaraní nového Územného plánu mesta Vráble.
viac
17.02.2017
V. BAJAN: Som rozčarovaný zo záveru celodennej diskusie
Stanovisko poslanca V. Bajana k včerajšiemu mestskému zastupiteľstvu.
viac
02.01.2018
Na rekonštrukciu verejného osvetlenia vyčlenili v Malackách 1,1 milióna eur
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí (7. decembra) rokovalo aj o rozpočte mesta. Tento dôležitý dokument prešiel bez pripomienok tak, ako bol navrhovaný.
viac
02.04.2020
Koalícia a opozícia spochybňujú navrhované hlasovanie zastupiteľstiev per rollam
Koaliční poslanci spochybňujú návrh umožniť obecným a mestským zastupiteľstvám hlasovať korešpondenčne, per rollam, bez osobného rokovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %