Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.05.2020 01:10

Mestskí poslanci v Rimavskej Sobote si znížili odmeny na polovicu


Ilustračná snímka.


Zníženie paušálnych odmien poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) o 50 percent je jedno z aktuálnych opatrení, ktorými sa chce samospráva Rimavskej Soboty vyrovnať s výpadkami príjmov v dôsledku koronakrízy. Zníženie odmien si poslanci odhlasovali na svojom utorkovom zasadnutí.


„Vzhľadom na to, že rozpočet a príjmy mesta sú veľmi napäté a neustále sa ich predpoklad znižuje, musíme pristupovať k úsporným opatreniam. Tak, ako pristupujú k úsporným opatreniam aj na strane mestského úradu, sme presvedčení, že i našou morálnou povinnosťou je takýmto spôsobom k tomu prispieť,“ zdôvodnil poslanec Roman Vaľo. Doplnil tiež, že ak bude ekonomická situácia zlá aj koncom roka, môže MsZ rozhodnúť o pokračovaní opatrenia.

Ako podotkol poslanec Jozef Tóth, nie je proti zníženiu, ale návrh sa mu nezdal adresný. „Ja by som bol za to, keď napríklad nejaká škôlka potrebuje vymeniť okná, tak prostriedky zo znížených poslaneckých platov pôjdu na túto vec,“ konkretizoval. Poslanci však jeho pripomienku do uznesenia nezapracovali.

Primátor Jozef Šimko na margo zníženia odmien poslancov poznamenal, že to považuje za korektné. „Ja som to vyriešil už pred dvoma mesiaci, išiel som na minimálnu mzdu,“ povedal Šimko, ktorý sa v tom čase stal poslancom Národnej rady SR a za výkon funkcie primátora mu tak v zmysle platnej legislatívy prislúcha len minimálny plat.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Trebišov s úspornými opatreniami začína od vedenia mesta
V nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce, realizuje mesto Trebišov okamžité úsporné opatrenia.
viac
30.04.2020
Primátor mesta Šahy žiada poslancov, aby mu znížili plat
Primátor Šiah Štefan Gregor požiadal Mestské zastupiteľstvo v Šahách o zmenu uznesenia o výške platu primátora. Zvýšenie primátorského platu o 40 percent schválili mestskí poslanci v januári minulého roka.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
25.02.2022
R. Sobota šetrí náklady na energie, svietiť bude len každé druhé svetlo
Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %