Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.02.2022 09:30

R. Sobota šetrí náklady na energie, svietiť bude len každé druhé svetlo


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.


V snahe znížiť náklady na energie vypína svietenie na každom druhom svetelnom bode verejného osvetlenia v celom meste i mestských častiach. Informoval o tom zástupca primátora Jozef Tóth.

K obmedzeniu verejného osvetlenia samospráva pristúpila po schválení úsporných opatrení mestskou radou, ktorej zasadnutie sa konalo začiatkom minulého týždňa. "K vypínaniu osvetlenia dôjde postupne, ako to technické služby budú stíhať a svetlo bude vypnuté počas celej noci," priblížil Tóth. Verejné osvetlenie nebude obmedzené v blízkosti priechodov pre chodcov a na miestach, kde by bol pohyb osôb v tme nebezpečný.

Úsporné kroky prijala samospráva aj na mestskom úrade, v budove sa napríklad obmedzilo vykurovanie chodieb a zasadacích miestností. Na pokyn primátora majú do konca februára vlastné opatrenia, ktoré povedú k zníženiu nákladov na energie, predstaviť i základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a ďalšie mestské organizácie.

"Mesto Rimavská Sobota k týmto opatreniam pristúpilo z dôvodu enormného nárastu cien plynu a elektrickej energie. Po prepočítaní sa predpokladá na rok 2022 v porovnaní s rokom 2021 nárast cien plynu a elektrickej energie pre mesto spolu vo výške 369 352 eur," priblížil Tóth. Ako dodal, v prípade, že by samospráva opatrenia neprijala, musela by v rozpočte mesta urobiť radikálne zmeny.

Dobu účinnosti úsporných opatrení mesto nestanovilo. Viceprimátor predpokladá, že situáciu opätovne prehodnotia v polovici roka, keď budú vykonané odpisy energií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
Slováci vykurujú domácnosti až o štyri stupne viac ako je európsky štandard
V slovenských domácnostiach bežne nameriame až o štyri stupne viac ako je európsky štandard. Vyplýva to z interného prieskumu spoločnosti ista Slovakia, s. r. o., ktorá tento rok zrealizovala odpočty údajov o spotrebe tepla pre viac ako 110 000 domácností.
viac
27.05.2020
Mestskí poslanci v Rimavskej Sobote si znížili odmeny na polovicu
Zníženie paušálnych odmien poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) o 50 percent je jedno z aktuálnych opatrení, ktorými sa chce samospráva Rimavskej Soboty vyrovnať s výpadkami príjmov v dôsledku koronakrízy. Zníženie odmien si poslanci odhlasovali na svojom utorkovom zasadnutí.
viac
10.08.2022
Mesto Snina zavádza úsporné opatrenia vo všetkých svojich organizáciách
V súvislosti s enormným nárastom cien energií pristúpilo mesto Snina k úsporným opatreniam vo všetkých svojich organizáciách. Mestský úrad vďaka nim dosiaľ ušetril viac ako 2500 eur, do konca roka by to malo byť zhruba 4000 eur.
viac
08.06.2023
Náklady na energie za 1. štvrťrok má mesto vo výške 145 000 eur
Náklady na energie pre mesto Hriňová v Detvianskom okrese sú za 1. štvrťrok tohto roka 145 000 eur, za celý minulý rok to bola suma 310 000 eur. Potvrdil to primátor Stanislav Horník. Dodal, že v roku 2021 boli celoročné náklady samosprávy na energie 206 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %