Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2020 02:10

Víziu a stratégiu rozvoja SR do roku 2030 môžete pripomienkovať


Ilustračná snímka.


Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 sa do konca novembra nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V kontexte regionálneho rozvoja bude stratégia základom programov ministerstiev, ako aj programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja samospráv.


Hlavným dôvodom vzniku dokumentu Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030  (Slovensko 2030) je naše pristúpenie k Agende 2030 pre udržateľný rozvoj Organizácie spojených národov (OSN) v roku 2015, čím sme sa zaviazali, že agendu prenesieme na našu národnú úroveň. Aby bola v našich podmienkach kvalitne implementovaná, identifikovali sme šesť národných priorít. Týkajú sa vzdelania, environmentálne udržateľnej ekonomiky, znižovania chudoby, rozvoja regiónov, právneho štátu i zdravia obyvateľstva.

Dokument Slovensko 2030 je dlhodobou stratégiou udržateľného rozvoja u nás a je základným implementačným dokumentom Agendy 2030. Kľúčové je myslieť na to, kam kráča Slovensko, kam kráča Európska únia, ako aj celý svet. I keď sa Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 netýka len regionálneho rozvoja, veľmi dôležitým aspektom je fakt, že zároveň plní úlohu Národnej stratégie regionálneho rozvoja SR. MIRRI SR na rozvoji slovenských regiónov mimoriadne záleží, a tak na túto časť dokumentu kladie veľký dôraz. Priority a ciele rozvoja našich regiónov sú zadefinované v troch programoch – ochrana a rozvoj zdrojov, ich udržateľné využívanie a rozvoj komunít. Reagujú jednak na hlavné výzvy na národnej úrovni, no čo je podstatné, berú do úvahy aj špecifiká jednotlivých regiónov Slovenska.

V kontexte regionálneho rozvoja bude Stratégia Slovensko 2030 základom programov ministerstiev, ako aj programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja samospráv. Tiež má ambíciu vytvoriť balíčky konkrétnych projektov v rozvojovom území a vo finančnej oblasti vznik regionálnych fondov.

Viac informácií sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %