Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
12.08.2024 01:15

ZMOS rokovalo s ministrom školstva k zmene financovania materských škôl


Snímka z rokovania (Zdroj: ZMOS)


Rokovanie vedenia ZMOS s ministrom školstva Tomášom Druckerom a jeho tímom sa uskutočnilo k problematike zmene financovania materských škôl.


Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) rokovalo s ministrom školstva Tomášom Druckerom SR o zásadných zmenách vo financovaní predprimárneho vzdelávania, ktoré prinášajú zmenu financovania originálnej kompetencie miest a obcí na normatívne financovanie v zmysle záväzkov SR v Pláne obnovy a odolnosti.

Rokovania medzi ZMOS a Ministerstvom školstva SR prebiehajú už niekoľko mesiacov, avšak vzhľadom na nesúlad názorov medzi zástupcami miest a obcí a rezortom školstva zatiaľ nebolo možné dospieť k finálnemu konsenzu. ZMOS zastáva stanovisko, že reforma musí byť nastavená tak, aby zabezpečila dostatočné finančné prostriedky pre obce a mestá na kvalitné poskytovanie predprimárneho vzdelávania. 

Ministerstvo školstva však presadzuje systém, ktorý by bol centralizovanejší a viac zameraný na efektívnosť využívania finančných zdrojov. Podľa ZMOS je potrebné zohľadniť špecifiká jednotlivých regiónov a rozdiely v dostupnosti a kvalite materských škôl a nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám a predovšetkým prispeje k zlepšeniu podmienok pre predprimárne vzdelávanie na celom Slovensku.

Rokovanie sa uskutočnilo v piatok 9. augusta 2024 v priestoroch Mestského úradu v Partizánskom. ZMOS na rokovaní zastupoval predseda Jozef Božik, prvý podpredseda Martin Červenka, podpredseda a predseda Komory miest Branislav Tréger, podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová, čestný predseda Michal Sýkora, predseda Sekcie školstva a kultúry Ján Krtík a odborná expertka Kancelárie ZMOS Mária Chorváthová.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
19.11.2022
ZMOS na rokovaní s ministrom k téme školského stravovania
Zástupcovia samospráv sa 15. novembra stretli s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Jánom Horeckým kvôli problematike financovania školského stravovania.
viac
17.12.2022
Ministerstvo školstva začalo riešiť právny nárok dieťaťa na miesto v MŠ
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje o právnom nároku na miesto v materskej škole pre dieťa od troch rokov so samosprávami aj Ministerstvom financií SR.
viac
09.07.2024
Rokovania s rezortom školstva k zmene financovania materských škôl pokračujú
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) včera (8. júla) rokovalo na platforme spoločného zasadnutia komory miest a komory obcí o návrhu na zmenu financovania materských škôl za účasti ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáša Druckera.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %