Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
17.12.2022 10:50

Ministerstvo školstva začalo riešiť právny nárok dieťaťa na miesto v MŠ


Ilustračná snímka, zdroj: ZMOS


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje o právnom nároku na miesto v materskej škole pre dieťa od troch rokov so samosprávami aj Ministerstvom financií SR.


Ako minulý týždeň uviedol pre TASR minister školstva, túto úlohu si predsavzali splniť. Zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov je jedným z míľnikov v Pláne obnovy a odolnosti SR, ktorý musí splniť rezort školstva.

"Snažíme sa rokovať so samosprávami a MF a pripraviť právny nárok tak, aby sa dal dotiahnuť do konca a zrealizovať. Rokujeme s Európskou komisiou o nevyhnutnom ročnom posune právneho nároku," povedal minister. Ako ďalej vysvetlil, napríklad rodičia štvorročných detí by mali právny nárok na miesto v materskej škole v jednom roku a trojročných detí v ďalšom roku. Podľa tvrdenia ministerstva školstva  schváliť sa to musí do marca 2023.

Tu je dôležité upozorniť,že podmienkou je podľa šéfa rezortu školstva i zmena financovania alebo väčšia transparentnosť financovania práve materských škôl. Podľa ministerstva by sa ľahko zapracovala aj zmena v zákone o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení s tým, že rodičia detí, ktoré by sa nedostali do materskej školy, by dostali kompenzačný príspevok.

To, ako budú predmetné zmeny v konečnom dôsledku zapracované do aktuálnej legislatívy a čo to bude znamenať pre fungovanie samospráv, pod ktoré kompetenčne materské školy patria ZMOS pozorne sleduje a tejto  problematike sa bude intenzívne venovať.

Autor: Zdroj: ZMOS, TASR


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
V škôlkach pribudnú tisíce miest, ministerstvo spúšťa novú výzvu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) spúšťa výzvu na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl. Vyčlenených je spolu 79,8 milióna eur. Pre škôlkarov pribudnú tisíce miest.
viac
26.08.2022
Výzva na zvyšovanie kapacít materských škôl
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti zameranú na zvyšovanie kapacít materských škôl.
viac
12.12.2022
Ministerstvo školstva vybuduje na Černyševského v Petržalke škôlku
Ministerstvo školstva vybuduje na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke novú materskú školu. Rekonštrukciou v objekte v jeho správe vzniknú štyri triedy a 76 miest. Potvrdil to rezort školstva.
viac
10.06.2023
Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom
Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom k dopadom stratifikácie nemocníc na konkrétne mestá (Kráľovský Chlmec, Myjava, Partizánske, Revúca, Snina a Svidník) a návrhu na rušenie ambulantných pohotovostných služieb pre deti v 14 mestách a spádových obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %