Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
09.07.2024 10:00

Rokovania s rezortom školstva k zmene financovania materských škôl pokračujú


Snímka z rokovania Rady ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) včera (8. júla) rokovalo na platforme spoločného zasadnutia komory miest a komory obcí o návrhu na zmenu financovania materských škôl za účasti ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáša Druckera.


ZMOS na platforme spoločného zasadnutia komory miest a komory obcí a za účasti odbornej pracovnej skupiny ZMOS pre zmenu financovania predprimárneho vzdelávania (materských škôl), ako aj účasti odborných pracovníkov mestských a obecných úradov pokračovalo v diskusii s rezortom školstva k návrhu na zmenu financovania materských škôl, ktorý prináša záväzok SR schválený v Pláne obnovy a odolnosti SR.

Návrh rezortu prináša zásadnú zmenu v samosprávnej  kompetencii, ktorú mení na prenesený výkon štátnej správy a financovanie materských škôl, ktoré samosprávy zabezpečovali z dane z príjmu fyzických osôb (DFPO) by mali byť financované prostredníctvom normatívov z rozpočtu štátu.

Vzhľadom na skutočnosť, že ZMOS a rezort školstva, vrátane rezortu financií, nenašli vzájomnú zhodu na zmene financovania materských škôl, predseda ZMOS Jozef Božik zvolal dnešné rokovanie k dvom variantom na zmenu financovania materských škôl, ktoré boli predmetom spoločného rokovania zástupcov zo 62 regionálnych združení zo Slovenska zastúpených v komore miest a komore obcí.

Počas dnešného stretnutia odzneli zo strany miest a obcí mnohé argumenty, položili sa tiež otázky voči Ministerstvu financií SR, na ktoré je potrebné poznať odpovede, pokiaľ sa má nájsť spoločný konsenzus v tak zložitej zmene, akou nepochybne zmena financovania materských škôl je.

Spoločné rokovania budú pokračovať ďalej, požiadavkou ZMOS je predloženie návrhov kompromisného riešenia, ktoré zmenou na normatívne financovanie nebudú mať negatívne dopady na rozpočty miest a obci.

Spoločné rokovanie komory miest a komory obcí sa uskutočnilo za účasti ministra školstva Tomáša Druckera, generálnej riaditeľky sekcie financovania regionálneho školstva Jany Sládečkovej, generálnej riaditeľky kancelárie ministra Jany Lysákovej, riaditeľky odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva Dagmar Al Kaldi Mičekovej a zástupcu Ministerstva financií SR Jozefa Mikša v priestoroch hotela Tenis vo Zvolene.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Z 10. rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal v poradí 10. rokovanie Rady ZMOS. Uskutočnilo sa 7. a 8. februára 2017 v Kongresovej miestnosti hotela Sorea Trigan v Štrbskom Plese.
viac
28.06.2017
Zasadala Rada Združenia miest a obcí Slovenska
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na 27. a 28. júna 2017 v poradí 12. rokovanie Rady ZMOS. Na rokovaní dominovalo školstvo, zdravotníctvo a financie.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
12.08.2024
ZMOS rokovalo s ministrom školstva k zmene financovania materských škôl
Rokovanie vedenia ZMOS s ministrom školstva Tomášom Druckerom a jeho tímom sa uskutočnilo k problematike zmene financovania materských škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %