Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 09:05

Taraba ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie Oravy


Minister životného prostredia Tomáš Taraba. Snímka: TASR


Minister životného prostredia Tomáš Taraba vo štvrtok ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie oravských okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Jedna obec môže získať dotáciu tri milióny eur, združenie obcí šesť miliónov.


Prefinancovať bude možné aj vypracovanie projektovej dokumentácie do výšky desiatich percent oprávnených nákladov. TASR o tom informovali z odboru komunikácie envirorezortu.         

"Týmto začíname splácať dlh voči občanom žijúcim na celej Orave, ktorí v 21. storočí stále nemajú zabezpečené odvádzanie odpadových vôd prostredníctvom kanalizácie," poznamenal šéf envirorezortu.         

Žiadosti o dotácie na vybudovanie vodárenskej infraštruktúry môžu od pondelka (9. 9.) podávať obce alebo záujmové združenia obcí. Podporia projekty budovania, rozšírenia alebo rekonštrukcie vodovodnej či kanalizačnej siete, čistiarne odpadových vôd, vodárenského zdroja aj realizáciu vodovodu a kanalizácie v jednej ryhe. Získať dotáciu bude podľa ministerstva životného prostredia jednoduchšie a bez zbytočných administratívnych úkonov. Generálny riaditeľ Environmentálneho fondu Marek Giba uviedol, že v niektorých prípadoch budú k žiadosti stačiť dve prílohy - stavebné povolenie a projektová dokumentácia.         

Častým dôvodom, pre ktorý boli v minulosti žiadosti vyradené z procesu hodnotenia, bola povinnosť predkladať zmluvy o budúcej zmluve o prevádzke, respektíve prevádzkovaní vodárenskej infraštruktúry už pri podaní žiadosti. Týkalo sa to časti, na ktorú žiadateľ žiadal dotáciu v príslušnom roku. "Po novom budú žiadatelia túto prílohu predkladať až ku dňu uzatvorenia zmluvy s Environmentálnym fondom, čo zabezpečí dostatok času prijímateľovi dotácie na uzatvorenie zmluvy," vysvetlil Giba.         

Všetky podrobnosti sú zverejnené na webovej stránke Environmentálneho fondu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2018
Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu
Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.
viac
26.06.2020
Humenné výzve Envirofondu o vrátenie dotácie 160 000 eur nevyhovie
Mesto Humenné nevráti Envirofondu dotáciu 160 000 eur za projekt odkanalizovania Brestovskej ulice spred piatich rokov. V stredu (24. 6.) o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie predloží primátor Miloš Meričko Envirofondu, ktorý už avizoval, že vec bude riešiť súdnou cestou.
viac
19.05.2022
Cyklobusy na Orave a Liptove budú premávať od 4. júna
Na Orave a Liptove budú od 4. júna jazdiť cyklobusy. Návštevníkov aj obyvateľov s ich bicyklami odvezú počas víkendov na turisticky vyhľadávané miesta.
viac
10.11.2023
SAŽP: Mimoriadnu výzvu na obnovu domov plánuje spustiť 1. decembra
Mimoriadnu výzvu pre obce a mestá postihnuté zemetrasením a krupobitím plánuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustiť 1. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %