Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.07.2018 05:42

Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu


Na snímke sprava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Milan Muška počas tlačovej konferencie o vyhlásení výzvy na WiFi pre Teba 30. júla 2018 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer


Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.


Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v slovenských obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.

Obce a mestá z nej môžu získať príspevok až 15.000 eur na budovanie prístupových bodov na šírenie wifi signálu a na potrebné technické vybavenie.      

"Práve teraz spúšťame výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na projekt WiFi pre Teba," vyhlásil Raši s tým, že na projekt je alokovaných 10 miliónov eur. Jednotlivé obce a mestá môžu žiadať o príspevok vo výške 15.000 eur na vytvorenie bezplatných wifi zón na verejných priestranstvách. Spolufinancovanie je vo výške 5 %, dodal vicepremiér.       

"Ide nám o to, aby kvalitný internet, ktorý v dnešnej dobe zvyšuje kvalitu života, ale mnohokrát je jedným z faktorov, prečo sa ľudia rozhodujú, či v danej obci ostať žiť, bol prístupný naozaj pre všetkých a nechceme dopustiť, aby napríklad najmä náš vidiek ostal bez možnosti mať bezplatné wifi zóny aj na verejných priestranstvách," priblížil vicepremiér. Obce a mestá sa podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milana Mušku týmto spôsobom zatraktívnia aj z pohľadu cestovného ruchu. "Je to výzva, ktorá je orientovaná smerom k modernizácii obcí a miest," doplnil Muška.       

Raši skonštatoval, že pri výzve sa zavádza aj niekoľko noviniek, žiadatelia budú podávať žiadosti elektronicky cez systém ITMS. Pokiaľ má zároveň starosta aktívny elektronický občiansky preukaz, mnohé z povinných údajov vyplní systém automaticky. "Stačí, ak sa starosta prihlásil do systému prostredníctvom svojho elektronického občianskeho preukazu," dodal. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) nebude požadovať ani predloženie potvrdení o nedoplatkoch na zdravotnom alebo sociálnom poistení alebo o daňových nedoplatkoch, tieto údaje si vyhľadá sám. Prvýkrát tiež ÚPVII pripravil vzorové súťažné podklady pre verejné obstarávanie, zdôraznil Raši ďalšiu z noviniek.       

Žiadateľom podľa Rašiho slov pomôžu s prihlásením aj pracovníci v informačno-poradenských centrách. Vicepremiér predpokladá, že v alokovanej sume budú uspokojení takmer všetci záujemcovia na Slovensku. Výzva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je určená pre takmer 800 miest a obcí na Slovensku v siedmich z ôsmich krajov, okrem Bratislavského. Prvé hodnotiace kolo bude uzatvorené 13. novembra a žiadatelia budú vyrozumení do 35 dní.       

ÚPVII sa podľa Rašiho inšpiroval výzvou Európskej komisie (EK), o ktorú bol záujem aj zo strany slovenských obcí a miest, pre technické problémy však bola zrušená.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
07.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k urýchlenej potrebe testovania obyvateľov
Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska ako najreprezentatívnejšieho zástupcu 95 % miest a obcí na Slovensku apeluje na potrebu rýchleho a efektívneho prístupu k testovaniu obyvateľov.
viac
07.06.2021
V 496 obciach a mestách podporené bezplatné wifi zóny
V rámci projektu „Wifi pre teba“ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR schválilo za uplynulý rok ďalších 110 žiadostí v objeme 1 300 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %