Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
10.11.2023 11:50

SAŽP: Mimoriadnu výzvu na obnovu domov plánuje spustiť 1. decembra


SAŽP - logo


Mimoriadnu výzvu pre obce a mestá postihnuté zemetrasením a krupobitím plánuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustiť 1. decembra.


Je na ňu predbežne vyhradená suma 22,8 milióna eur. Žiadateľom môže byť vyplatená záloha do výšky 7000 eur. Podmienky výzvy zverejní 15. novembra. TASR o tom informovala PR manažérka sekcie plánu obnovy SAŽP Renáta Gešvantnerová.         

O finančný príspevok budú môcť požiadať majitelia rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji. "Minimálne 1000 domácností tak môže získať príspevok z plánu obnovy až do výšky 22.800 eur s DPH. Ďalšou novinkou je, že minimálna úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25 percent," priblížila Gešvantnerová.         

SAŽP poslala návrh výzvy na úrad vlády, Slovenskú komoru stavebných inžinierov, ktorá sa podieľala na mapovaní škôd, a tiež zástupcom krajov postihnutých živelnou pohromou. "Záleží nám na tom, aby táto mimoriadna výzva bola šitá na mieru majiteľom zničených rodinných domov," povedal generálny riaditeľ agentúry Matej Kerestúr.         

K žiadosti nebude podľa SAŽP potrebný energetický certifikát budovy alebo projektové energetické hodnotenie domu. Tieto dokumenty spolu s energetickým certifikátom po obnove bude stačiť predložiť po ukončení rekonštrukcie spolu s koncovou žiadosťou o platbu, teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy. "Oproti iným výzvam bude vyššia aj intenzita pomoci, a to až na úrovni 95 percent z celkových oprávnených nákladov," dodal Kerestúr.         

Vedenie SAŽP je v kontakte so zástupcami postihnutých miest a obcí. "Záleží nám na spätnej väzbe od starostov zasiahnutých oblastí s cieľom nastaviť podmienky výzvy tak, aby boli pre ľudí zrozumiteľné a dostupné. Pre potreby tejto výzvy taktiež meníme spôsob podania žiadostí tak, že ´rýchle prsty´ už nebudú zohrávať žiadnu rolu," vysvetlil riaditeľ s tým, že na zapojenie sa do výzvy budú mať žiadatelia dosť času, rádovo v mesiacoch.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2023
SAŽP spustí v pondelok ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia spustí v pondelok (24. 4.) novú výzvu z plánu obnovy zameranú na obnovu starších rodinných domov. Záujemcovia tak budú môcť podať svoje žiadosti. Na výzvu je vyčlenených 190 miliónov eur.
viac
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
16.11.2023
MŽP oznámilo podmienky pomoci na obnovu domov po krupobití a zemetrasení
Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22.800 eur s DPH. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
25.11.2023
Navýšili pomoc samosprávam postihnutým zemetrasením a krupobitím
Vyššia intenzita pomoci, lepšia dostupnosť a menej administratívy. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom predstavil starostom obcí a miest podmienky mimoriadnej výzvy z programu Obnov dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %