Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
16.11.2023 02:10

MŽP oznámilo podmienky pomoci na obnovu domov po krupobití a zemetrasení


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22.800 eur s DPH. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


Novinkou je vyplatenie zálohy 7000 eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 percent z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.         

"Táto pomoc štátu na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Štát má slúžiť ľuďom, robíme všetko preto, aby finančná schéma bola spustená čím skôr a pomoc včas doručená občanom," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).         

Program Obnov dom a jeho výzvy spravuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), financovaný je z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR. "Pomoc z plánu obnovy je určená minimálne pre 1000 postihnutých domácností a s príspevkom až do výšky 22.800 eur. V rámci tejto výzvy je potrebné dodržať súlad s plánom obnovy a odolnosti a dbať na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov," skonštatoval podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD).         

Envirorezort informoval, že podmienky získania finančného príspevku sú zjednodušené. Minimálna požadovaná úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25 percent. V predchádzajúcich výzvach musela byť vyššia ako 30 percent. Oprávnenými výdavkami budú do určitej miery tiež náklady na opravu poškodených stien po zemetrasení. Pre domy poškodené krupobitím a zemetrasením bude umožnená výmena strešnej krytiny aj v prípade, že strecha bola poškodená, ale nejde o teplovýmennú plochu s azbestovou krytinou. Na získanie príspevku bude nutné potvrdenie obce o poškodení domu. SAŽP bude potvrdenie získavať priamo od obcí.         

Ďalšou úpravou je, že k žiadosti nebude potrebný energetický certifikát budovy (ECB) alebo projektové energetické hodnotenie domu (PEH). Tieto dokumenty spolu s ECB po obnove bude stačiť predložiť po ukončení obnovy spolu s koncovou žiadosťou o platbu, teda do 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti zmluvy. SAŽP však odporúča si tieto dokumenty zaobstarať čo najskôr, a to z dôvodu nastavenia opatrení tak, aby bola dosiahnutá minimálna úspora primárnej energie.         

Žiadosti bude prijímať SAŽP elektronicky aj písomne. "Majitelia rodinných domov, ktorí majú sťažený prístup k internetu, sa budú môcť obrátiť nielen na regionálne kancelárie, ale tiež na vyškolených pracovníkov obecných a mestských úradov, ktorí im pomôžu," doplnil generálny riaditeľ SAŽP Matej Kerestúr. Žiadosti bude možné podávať od 1. decembra do 31. júla 2024.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
11.03.2023
MŽP: Nová výzva na obnovu domov bude zverejnená 27. marca
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila nové podmienky pre žiadateľov o obnovu domov. Nová kompletná výzva bude zverejnená 27. marca. Záujemcovia budú môcť podávať svoje žiadosti až od konca apríla, aby mali čas na prípravu žiadosti.
viac
10.11.2023
SAŽP: Mimoriadnu výzvu na obnovu domov plánuje spustiť 1. decembra
Mimoriadnu výzvu pre obce a mestá postihnuté zemetrasením a krupobitím plánuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustiť 1. decembra.
viac
25.11.2023
Navýšili pomoc samosprávam postihnutým zemetrasením a krupobitím
Vyššia intenzita pomoci, lepšia dostupnosť a menej administratívy. Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom predstavil starostom obcí a miest podmienky mimoriadnej výzvy z programu Obnov dom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %