Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.04.2023 03:10

SAŽP spustí v pondelok ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov


Ilustračná snímka


Slovenská agentúra životného prostredia spustí v pondelok (24. 4.) novú výzvu z plánu obnovy zameranú na obnovu starších rodinných domov. Záujemcovia tak budú môcť podať svoje žiadosti. Na výzvu je vyčlenených 190 miliónov eur.


Otvorená by mala byť do 28. augusta alebo do prijatia desaťtisícej žiadosti. Informovali o tom dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj a riaditeľ SAŽP Michal Maco.         

Spolufinancovanie je na úrovni 75 percent. "V tretej výzve sme pristúpili k dramatickému zjednodušeniu. Momentálne na podanie žiadosti budú potrebné len tri dokumenty - občiansky preukaz, list vlastníctva a dokument potvrdzujúci vek samotného rodinného domu," povedal Maco. Vyplnenie formulára podľa rezortu nebude trvať dlhšie ako 30 minút.         

Základnou požiadavkou je, aby majiteľ rodinného domu ušetril minimálne 30 percent primárnej energie. Ak žiadateľ po rozsiahlej obnove domu preukáže vyše 60-percentnú úsporu, automaticky získa aj bonus vo výške približne 4000 eur. "Na dosiahnutie tohto cieľa stačí, ak zrealizuje minimálne jedno opatrenie zo skupiny A, čiže zateplenie obvodného plášťa, výmenu okien a dverí, zateplenie stropu a podlahy," priblížil envirorezort.         

Po novom sa už od žiadateľa nevyžaduje doklad o trvalom pobyte v rodinnom dome, čo doteraz znevýhodňovalo veľké množstvo potenciálnych uchádzačov. Pri podávaní žiadosti sa už nevyžaduje ani energetický certifikát budovy a projektové energetické hodnotenie. Majitelia majú od podpisu zmluvy tri mesiace na jej vybavenie.         

Cieľom agentúry je, aby do 30 dní od podania žiadosti dostal každý žiadateľ spätnú väzbu o splnení či nesplnení podmienok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2023
V septembri vyhlásia štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. Priniesť má zníženie skleníkových plynov, ale aj úsporu financií či nové pracovné miesta.
viac
25.08.2023
Na registráciu do Európskeho týždňa mobility ostávajú tri týždne
Na registráciu do kampane Európsky týždeň mobility (ETM) ostávajú posledné tri týždne. v tomto roku je zatiaľ registrovaných približne 40 slovenských samospráv a 11 organizácií. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
10.11.2023
SAŽP: Mimoriadnu výzvu na obnovu domov plánuje spustiť 1. decembra
Mimoriadnu výzvu pre obce a mestá postihnuté zemetrasením a krupobitím plánuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustiť 1. decembra.
viac
15.04.2024
SAŽP pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú vyčlenila 36 miliónov eur
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú je vyčlenených 36 miliónov eur pre vyše 3060 žiadateľov. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval poverený generálny riaditeľ Juraj Moravčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %