Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.06.2020 08:50

Humenné výzve Envirofondu o vrátenie dotácie 160 000 eur nevyhovie


Ilustračná snímka.


Mesto Humenné nevráti Envirofondu dotáciu 160 000 eur za projekt odkanalizovania Brestovskej ulice spred piatich rokov. V stredu (24. 6.) o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie predloží primátor Miloš Meričko Envirofondu, ktorý už avizoval, že vec bude riešiť súdnou cestou.


Environmentálny fond vyzval mesto na vrátenie dotácie z dôvodu pochybenia pri verejnom obstarávaní. „Kontrolovaný postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, keď nepreukázal, že oprávnene použil 'in-house' výnimku v rámci preukázania oprávnenosti danej exempcie z aplikácie zákona o verejnom obstarávaní pri podlimitnej zákazke na uskutočnenie stavebných prác,” potvrdila riaditeľka tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Janka Zvončeková. Doplnila, že spoločnosť 1. Humenská nemala v čase realizácie zákazky k dispozícii dostatok "odborných kapacít". Projekt tak realizovala prostredníctvom štyroch subdodávok. „Pri riadnom podlimitnom postupe v zmysle zákona by bola výzva na predkladanie ponúk riadne zverejnené vo vestníku verejného obstarávania,” uzavrela.

Primátor Meričko poukázal na to, že Envirofond požiadal o vrátenie dotácie po 14 mesiacoch odkedy ÚVO zverejnil výsledky kontroly. Pripomenul, že výzva prišla v čase koronakrízy s termínom vrátenia prostriedkov do 14 dní. „My sme požiadali ešte aj ministerstvo životného prostredia o vysvetlenie, či je súlad s právnym režimom SR, či na základe výzvy by sme mali niečo platiť, že nepadlo to rozhodnutie, ako býva v iných prípadoch,” povedal. Podľa Meričkových slov súčasné vedenie urobilo všetko pre to, aby dotáciu vracať nemuselo. „Keď rozhodne súd, tam už asi iné východisko nebude,” skonštatoval.

Povinnosť vrátiť dotáciu vyplýva zo samotnej zmluvy, vysvetlila vedúca kancelárie riaditeľa Envirofondu Katarína Dodrvová. Keďže mesto sumu nevrátilo, Envirofond mu doručil výzvu. Dvojtýždňová lehota na vrátenie má podľa Dodrvovej vyplývať z nariadenia ministra životného prostredia. Keďže mestskí poslanci rozhodli, že dotáciu mesto nevráti, „Environmentálny fond bude predmetnú záležitosť riešiť súdnou cestou”, informovala v stredu manažérka komunikácie Envirofondu Michaela Kroková.

Bývalá primátorka mesta Humenné Jana Vaľová, ktorá ako vtedajší štatutár zmluvu s Envirofondom podpísala, na otázky TASR zatiaľ nereagovala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Jelšava musí vrátiť časť dotácie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR požaduje od mesta Jelšava (okres Revúca) vrátenie časti dotácie, ktorú získalo na obnovu národnej kultúrnej pamiatky na Osvetové centrum vyšehradskej kultúry. Dôvodom sú nezrovnalosti v projekte.
viac
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
16.11.2017
Výzvy na podporu kultúry a turizmu 2018 sú otvorené
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zverejnil 2. novembra 2017 výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry a turizmu pre rok 2018. Žiadatelia môžu predkladať svoje projekty do 18. decembra 2017.
viac
16.02.2021
Dotácie z rozpočtu mesta budú rozdeľovať poslanci a primátor
Hlohovec otvoril výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie z rozpočtu mesta pre rok 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %