Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.09.2017 11:31

Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky


Ilustračná snímka: (red).


Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.


Na pozemkoch stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, sú tam aj parkoviská a ďalšie mestské nehnuteľnosti. Ide o viac ako 130 000 metrov štvorcových pozemkov s hodnotou viac ako tri milióny eur.       

"Najvyšší súd SR rozhodol 23. augusta a rozsudok Krajského súdu v Prešove potvrdil. Rozsudok ešte nie je vyhotovený," uviedol hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík s tým, že rozsudok bude účastníkom sporu doručovať Krajský súd v Prešove.

Poslanec mesta Vysoké Tatry Jozef Janiga tvrdí, že samospráva musí získať všetky možné informácie súvisiace s majetkovoprávnym vyrovnaním týchto pozemkov, ale musí zistiť aj možné riziká, náhrady a finančný dosah na samosprávu. "Obávam sa následných možných dopadov, ktoré ešte len vzniknú a tie môžu mať vážny dopad na samosprávu. Nechcem to prirovnávať k mestu Martin, ale tie scenáre nie sú najlepšie. Verím, že nájdeme také riešenie, aby sme tomu predišli," povedal Janiga.       

Poslanci mesta v januári tohto roku odmietli mimosúdnu dohodu, ktorú navrhoval Milbach. Pozemkové spoločenstvo vtedy požadovalo zmenu územného plánu, ktorá by mala viesť k prijatiu výnimiek a vytvoreniu stavebných pozemkov.       

"Je to až potupujúce rozhodnutie. Veľmi som s tým nepočítal, ale Najvyšší súd rozhodol a my sme povinní to rešpektovať. Zatiaľ nemáme písomné stanovisko. Keď príde, vyjadríme sa," uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Podľa neho ide o vážnu situáciu, ale nie neriešiteľnú. Mesto sa bude musieť s Milbachom dohodnúť. Na kúpu pozemkov však potrebné financie nemá. Za nájom by musela samospráva platiť ročne zhruba 418 000 eur, pričom Milbach by mohol za posledné tri roky požadovať aj trojnásobok tohto nájmu.         

Pozemky ešte v 19. storočí kúpili predovšetkým Nemci, išlo o predchodcov z Milbachu. Po ich násilnom vysťahovaní ich získal štát a po vzniku mesta pripadli samospráve Vysokých Tatier.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
28.09.2017
Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR
Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.
viac
29.09.2017
Mesto zaplatí vyše 6,72 milióna eur a ukončí spor v kauze Martinské hole
Mesto Martin zaplatí bratislavskej spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., do 6. októbra viac ako 6,72 milióna eur a ukončí tak spor v kauze Martinské hole. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %