Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
12.08.2024 12:05

Múzeum kysuckej dediny pozýva na hviezdnu noc v skanzene


Astrovlak - Hviezdna noc v skanzene (plagát)


Pondelkový večer plný astronomických objavov a aktivít pod nočnou oblohou sľubujú návštevníkom Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke organizátori podujatia Astrovlak - Hviezdna noc v skanzene.


TASR o tom informovala hovorkyňa Kysuckého múzea Miroslava Jančulová. Múzeum v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline v rámci podujatia pripravilo pozorovanie nočnej oblohy, jazdy drezinou aj nočnú prehliadku múzea. "Múzeum kysuckej dediny je výnimočné okrem iného svojou tmavou hviezdnou oblohou, na ktorej sa dá aj voľným okom pozorovať množstvo hviezd," uviedla Jančulová.         

Zaujímavosťou budú dva podsvietené päťmetrové modely vesmírnych telies, ktoré budú umiestnené v areáli skanzenu. "Návštevníci sa tak môžu tešiť na Lunalón, vernú kópiu Mesiaca, ktorý sa vyznačuje vysokou mierou autenticity zobrazovaného povrchu a je určený predovšetkým na večernú prezentáciu. Okrem Lunalónu bude k dispozícii aj model planéty Mars," poznamenala Jančulová.         

Doplnila, že večerný program v Múzeu kysuckej dediny sa začína o 20.30 h. Jazdy drezinou zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate sú plánované v polhodinových intervaloch až do 23.30 h, nočná prehliadka múzea s lampášmi sa začína o 22.00 h.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2020
Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik
Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.
viac
11.11.2021
V skanzene vysadili unikátny ovocný sad
V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zasadili ovocné stromy historických odrôd. Ide o jediný sad svojho druhu na území skanzenov Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ správcovského Liptovského múzea Michal Kovačic s tým, že stromy vysadili v spolupráci s tímom ovocinárov.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
15.07.2022
V Múzeu kysuckej dediny pripravia vlakovú lúpež aj zbojnícke špeciality
Vlakovú lúpež v skanzene môžu zažiť v nedeľu (17. 7.) návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %