Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.05.2021 04:50

Aj Múzeum kysuckej dediny otvára brány 1. mája, Vlastivedné múzeum o deň neskôr


Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke


Kysucké múzeum už tento víkend otvára svoje posledné pobočky. Po Kaštieli Radoľa, ktorý bol sprístupnený 19. apríla a po Kysuckom múzeu v Čadci otvoria brány aj v Múzeum kysuckej dediny a Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou.


Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, už tento víkend otvára svoje posledné pobočky. Po Kaštieli Radoľa, ktorý bol sprístupnený 19. apríla a po Kysuckom múzeu v Čadci, kde si návštevníci môžu pozrieť výstavy od 26. apríla sa otvoria brány aj v Múzeum kysuckej dediny, ktoré bude otvorené od soboty 1. mája. Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou bude pre verejnosť otvorené od nedele 2. mája.

Od 1. mája sa môžu návštevníci previesť aj Historickou lesnou úvraťovou železnicou. „Sme nesmierne radi, že postupne otvárame všetky naše pobočky, a že môžeme, konečne, po dlhšej dobre privítať našich  návštevníkov. Obdobie, počas ktorého sme mali pobočky zatvorené sme využili efektívne. Vo Vlastivednom múzeu pribudlo nové podlažie, na ktorom je momentálne vyinštalovaná výstava Socialistické Kysuce. Obnovená je aj stála expozícia Kysucká odysea, ktorá je umiestnená priamo pod novým podlažím a tým získala nový rozmer aj charakter. Nechýba ani stála expozícia Cesta do stredu zeme,“ priblížila Mgr. Helena Kotvasová, riaditeľka Kysuckého múzea.

Pracovníci počas tohto obdobia robili terénne úpravy, či opravy objektov v Múzeu kysuckej dediny. „Skanzen otvárame už túto sobotu 1. mája. Museli sme zrušiť plánované podujatia, čo nás neteší, ale veríme, že aj napriek tomu si k nám návštevníci cestu nájdu. Skanzen sa nachádza v obrovskom areáli a priamo v prírode, čo je našou veľkou výhodou. Jednotlivé objekty budú voľne sprístupnené,“ doplnila. Okrem toho sa návštevníci môžu previesť Historickou lesnou úvraťovou železnicou a pozrieť si dve výstavy. Prvou je Drotári a drotárstvo a druhou je výstava Vlaky s vôňou dreva.

Nové výstavy pribudli aj v Kaštieli Radoľa. Tešiť sa môžete na výstavu Ihlou maľované, na ktorej sú prezentované výšivky zo zbierok Kysuckého múzea a svoje umelecké zručnosti predvedú aj študenti Strednej strojníckej školy na výstave pod názvom Z kováčskej dielne. Zaujímavé výstavy, určené najmä pre deti, sú aj v budove Kysuckého múzea. O kolese a jeho histórii aj zaujímavostiach sa dozviete na výstave Koleso – vedecká hračka a kysuckú prírodu vám priblíži výstava Príroda Kysúc a život v nej. „Tešíme sa na všetkých našich návštevníkov, na všetkých našich pobočkách a veríme, že čoskoro rozbehneme aj obľúbené podujatia v Múzeu kysuckej dediny.“

 

 

Autor: Mgr. Alexandra Janigová, hovorca


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2020
Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik
Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.
viac
11.09.2020
Dni dreva v Múzeu kysuckej dediny
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke usporiada občianske združenie Klub priateľov pre záchranu kultúrnych a historických pamiatok Kysúc dňa 13. septembra jedinečné podujatie Deň múzeí v prírode - Deň dreva.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
15.07.2022
V Múzeu kysuckej dediny pripravia vlakovú lúpež aj zbojnícke špeciality
Vlakovú lúpež v skanzene môžu zažiť v nedeľu (17. 7.) návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %