Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
18.07.2020 11:50

Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik


Snímka zdroj: (Múzeum kysuckej dediny).


Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.


„Vzhľadom na to, že cholvárok sa nachádza mimo prehliadkovej trasy, venovala sa mu v minulosti minimálna starostlivosť. Išlo viac-menej iba o zhodenie snehu zo strechy v zimnom období. Dlhé roky tak do objektu pršalo, čím dochádzalo k degradácii strešnej, ale i nosnej konštrukcie,” objasnila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.

Cholvárky sú jedným z architektonických špecifík kysuckého regiónu. Ide o hospodárske stavby slúžiace na ustajnenie dobytka pasúceho sa na odľahlých podhorských lúkach a na ubytovanie pastiera. V Múzeu kysuckej dediny sa zachovali tri takéto stavby s prívlastkom "in situ", čo znamená že stoja na mieste, kde ich pôvodný majiteľ postavil.

Fakt, že ide o objekt "in situ", bol podľa riaditeľky hlavným dôvodom, prečo sa v múzeu rozhodli tento objekt zachovať pre budúce generácie za každú cenu. V roku 2018 totiž došlo k preboreniu strechy a obvodových trámov z východnej strany cholvárku. Vlani vykonali prvé záchranné práce. „Objekt sa vďaka projektu Pamiatkového úradu SR Pro monumenta zastabilizoval, čím sa zabránilo jeho ďalšej degradácii. V tomto roku sme záchranu cholvárku úspešne zavŕšili, v júli sa skončila jeho komplexná rekonštrukcia,” načrtla Janigová.

Vedenie múzea sa v blízkej budúcnosti plánuje zamerať na práce v interiéri objektu. „Najhoršie máme za sebou a verím, že spoločnými silami dáme objekt do konca roka do pôvodného stavu,” uzavrela riaditeľka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
30.06.2020
Spestrite si nedeľu tradičnými kysuckými jedlami v Múzeu kysuckej dediny
Ak navštívite najbližšiu nedeľu  Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, tak budete môcť ochutnať kysucké dobroty a zoznámiť sa s tým, ako žili naši predkovia. Počas dňa sa budú v múzeu pripravovať tradičné kysucké jedlá v rámci obľúbeného podujatia Kuchyňa starých materí.
viac
22.07.2020
Kysucké múzeum v Čadci pozýva na podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie Ovečka, ovečka trojaký úžitok, ktoré sa uskutoční v nedeľu 26. júla 2020.
viac
15.02.2022
Sprievod masiek pripomenie v Múzeu kysuckej dediny fašiangovú atmosféru
Sprievod masiek prejde naprieč Múzeom kysuckej dediny vo Vychylovke v nedeľu 27. februára počas programu Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Kysucké múzeum v Čadci ho pripravuje pri príležitosti 50. výročia svojho založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %