Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
02.09.2024 04:15

Pod Manínom predstavili motocykle vyrábané v bývalých Považských strojárňach


Snímka zdroj: Teraz.sk


Takmer stovku historických motocyklov vyrábaných v bývalých Považských strojárňach predstavili ich majitelia v Považskej Bystrici v rámci 16. ročníka podujatia Považskobystrický motocykel. TASR o tom informoval predseda Veterán klubu Manín Považská Bystrica Ján Opletal.


"Chceme zachovať históriu motocyklov, ktoré kedysi v Považských strojárňach vyrábali. Každý ročník je venovaný určitému typu motocykla. Tento rok je to Jawa 50, typ 555, ktorý vyrábali v Považskej Bystrici od roku 1958 do roku 1963. Bol to nástupca tzv. pníka - Pioniera 550," informoval Opletal s tým, že po Jawe 50 - 555 sa začala v Považských strojárňach výroba dvojsedadlovej Jawy 50 - 05.         

Na podujatie sa podľa neho v tomto roku zaregistrovalo viac ako 90 majiteľov historických motocyklov z celého Slovenska i z Českej republiky. Pred kinom Mier tak mohli stovky divákov obdivovať rôzne druhy Pionierov, Babety, Mustangy. Podujatie je tak aj prehliadkou malých motocyklov vyrábaných v Považských strojárňach.         

"Pre účastníkov sme pripravili tradične zábavné súťaže - jazdu zručnosti, jazdu pomalosti, jazdu pravidelnosti. Po ocenení najlepších podujatie vyvrcholí spanilou jazdou mestom, aby aj jeho obyvatelia videli motocykle, ktoré sa tu vyrábali. Záujem o podujatie rastie každým rokom. Nielen medzi majiteľmi motocyklov, ale aj medzi Považskobystričanmi. Väčšina obyvateľov mesta v minulosti pracovala v Považských strojárňach a mnohí sa podieľali na ich výrobe. Je to pre nich taká nostalgia," doplnil Opletal.         

Organizátorom Považskobystrického motocykla je Veterán klub Manín Považská Bystrica, spoluorganizátormi mesto Považská Bystrica, Vlastivedné múzeum Považská Bystrica, PX Centrum. Podujatie podporil v rámci svojho dotačného programu Trenčiansky samosprávny kraj.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
21.04.2020
Výstavba kanalizácie obmedzí na pol roka dopravu na ceste I/61
Okresný dopravný inšpektorát v Považskej Bystrici upozorňuje na dopravné obmedzenia na ceste I/61 medzi Považskou Bystricou a mestskou časťou Považská Teplá. Začali sa v pondelok (20. 4.) a potrvajú až do konca októbra.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %