Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
03.09.2024 03:15

To najlepšie od producentov z nášho kraja nájdete v priestore REGIONÁLNE


regionalnepulty.sk


V nádvorí historickej radnice na banskobystrickom Námestí SNP vznikol nový priestor pre prezentáciu lokálnych výrobcov a remeselníkov z nášho kraja. Stojí za ním Rozvojová agentúra BBSK a od 3. septembra je otvorený aj pre verejnosť.


Nájdete tu tie najkrajšie tradičné výrobky, suveníry a originálne darčeky. Priestor slúži aj ako výdajné miesto e-shopu www.regionalnepulty.sk

Prezentačný priestor REGIONÁLNE vznikol ako ďalšia platforma Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) s cieľom podporiť regionálnych producentov, ktorí sa venujú tradičnej výrobe a remeslám. Nájdete ho vo dvore historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici a od 3. septembra je otvorený aj pre verejnosť. 

Okrem prezentácie tradičných výrobkov bude slúžiť aj pre rôzne podporné a komunitné aktivity, workshopy, ochutnávky a vzdelávacie podujatia, ktoré budú návštevníkom približovať kultúru a tradície Banskobystrického kraja. 

„Našou prioritou je podporovať regionálnu produkciu a udržateľný rozvoj. Prezentačný priestor REGIONÁLNE je skvelým príkladom toho, ako môžeme spájať tradície, moderné technológie a lokálne zdroje na vytváranie hodnoty pre celý región. Verím, že tento priestor prispeje k propagácii našich jedinečných výrobkov a zároveň poskytne miestnym producentom nové príležitosti na rast a rozvoj,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Prezentačný priestor REGIONÁLNE bude verejnosti prístupný počas pracovných dní, pričom ponúka možnosť nielen obzrieť si výrobky, ale aj zakúpiť si a vyzdvihnúť objednávky z e-shopu www.regionalnepulty.sk. To však nie je všetko.

„REGIONÁLNE nie je len priestor pre prezentáciu. Je to miesto, kde sa stretávajú výrobky s príbehmi, tradície s inováciami a miestni producenti s tými, ktorí hľadajú autentické zážitky. Našim cieľom je vytvoriť miesto, ktoré bude pulzovať životom, kde návštevníci môžu získať kvalitné lokálne produkty, ale aj lepšie pochopiť význam regionálnej výroby a tradícií,“ doplnila Janka Pálková, riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK.

Začiatky projektu Regionálnych pultov siahajú do roku 2019 – vtedy župa do šiestich ubytovacích zariadení umiestnila výstavné skrine s lokálnymi remeselnými výrobkami. Dnes existuje takýchto „fyzických“ pultov 13 po celom kraji.

Počas pandémie posunula Rozvojová agentúra BBSK ponuku regionálnych produktov aj do online sveta a v októbri 2020 spustila e-shop www.regionalnepulty.sk - dnes prostredníctvom neho svoju produkciu predáva 90 regionálnych výrobcov.

„V roku 2023 sa cez e-shop predalo 1627 produktov, pričom celkové tržby dosiahli viac ako 20 000 EUR. Dôležitou nadstavbou tohto projektu sú aj Župné trhy, ktoré sú ďalšou fyzickou platformou, na ktorej môžu farmári a remeselníci svoje výrobky ponúkať. Tento rok sa koná už ich tretí ročník a tešia sa čoraz väčšej obľube.  Aj preto sme Župné trhy tento rok prvý krát rozšírili o ďalšie tri podujatia, takzvané Farmárske Župné trhy, ktoré sa konajú v Banskej Bystrici a farmári a producenti z celého Banskobystrického kraja tu predávajú svoje produkciu - od mäsových a mliečnych výrobkov, cez čerstvú zeleninu a ovocie až po voňavé pečivo.“ doplnil Ondrej Lunter.

Prezentačný priestor REGIONÁLNE je tak ďalším krokom k tomu, aby lokálna produkcia a tradičné remeslá v Banskobystrickom kraji prosperovali a boli dostupné širšej verejnosti. Do vybavenia celého priestoru investovala Rozvojová agentúra BBSK asi 40-tisíc eur z vlastných zdrojov, projekt významne podporila zvolenská spoločnosť Kronospan, ktorá prispela drevo-materiálom na interiérové vybavenie.

REGIONÁLNE je otvorené pre verejnosť:

kde: Nám. SNP 1/A, Banská Bystrica – prízemie vo dvore 

otváracie hodiny: po – pia, 9:00 – 16:00, streda 10:00 – 17:00 

e-shop: www.regionalnepulty.sk  

e-mail: info@regionalnepulty.sk  

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2019
Kraj zabezpečuje kyvadlovú dopravu na podujatí SIAF, autobusy budú nízkopodlažné
Najväčšie podujatie svojho druhu v kraji, Medzinárodné letecké dni SIAF 2019 na Sliači, otvorí svoje brány už túto sobotu, 3. augusta. BBSK ako partner podujatia pripravil pre návštevníkov bezplatnú kyvadlovú dopravu zo záchytného parkoviska III.
viac
02.01.2020
Regionálne pulty ponúkajú výrobky lokálnych producentov a remeselníkov
Začiatkom decembra inštalovali prvé regionálne pulty v Banskobystrickom kraji. Pulty, v ktorých sa predávajú výrobky od regionálnych producentov a malovýrobcov, boli jedným z kľúčových bodov programu vedenia župy. Ten sa teraz podarilo naplniť.
viac
15.09.2021
Za kultúrou bez auta a s polovičnou zľavou: Kraj sa zapája do ETM
Banskobystrický samosprávny kraj pripravil v sobotu 18. septembra, počas Európskeho týždňa mobility, 50 percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií. Zľavy poskytnú počas tohto dňa nielen krajské kultúrne inštitúcie, ale pripojili sa aj ďalšie.
viac
31.03.2023
Župné trhy sa začnú v B. Bystrici, postupne budú v siedmich mestách kraja
Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tradícii organizovania Župných trhov aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %