Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.10.2023 08:50

Kraj obnovil tradíciu Burzy stredných škôl


I8lustračná snímka zdroj: Banskobystrický Štandard


Kraj sa aj takto snaží vytvárať čo najlepšie podmienky pre štúdium na jeho stredných školách, podporovať odbory, ktoré reflektujú na potreby zamestnávateľov a trhu práce a modernizovať priestory i vybavenie tak, aby zodpovedali 21. storočiu.


Viac ako 900 žiakov základných škôl z celého okresu Banská Bystrica i priľahlých obcí dnes navštívilo Burzu stredných škôl. Tú zorganizovalo v priestoroch športovej haly na Štiavničkách Regionálne centrum kariéry Banská Bystrica, ktorého zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj.

Po dvoch rokoch pandémie, kedy sa burza stredných škôl konala len v online priestore, prišlo tento rok Regionálne centrum kariéry Banská Bystrica, ktoré zriaďuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), s prezenčnou Burzou stredných škôl priamo v krajskom meste. Do športovej haly na Štiavničkách tak dnes už od rána prúdili desiatky detí, žiakov posledných ročníkov základných škôl, aby spoznali ponuku stredných škôl z celého okresu Banská Bystrica.

Na burze sa prezentovalo spolu 20 stredných škôl, ktoré vo svojich stánkoch predstavili nielen ponuku štúdia, ale aj rôzne zaujímavé pokusy či učebné pomôcky. Žiakom základných škôl sa okrem pedagógov prihovárali aj študenti, ktorí jednotlivé stredné školy už dnes navštevujú.

„Rozhodnutie, kam ísť na strednú školu, je jedným z najzávažnejších, ktoré mladí ľudia robia. Práve na jeho uľahčenie sme sa rozhodli dnes na jednom mieste predstaviť celú ponuku stredných škôl v okrese Banská Bystrica. Záleží nám na tom, aby sa študenti mohli rozhodnúť na základe čo najväčšieho množstva informácií, aby si mohli vybrať zodpovedne a mali istotu, že stredná škola, ktorú si zvolia, ponúkne nielen štúdium na špičkovej úrovni, ale aj následné uplatnenie na trhu práce či skvelý základ pre pokračovanie štúdia na vysokej škole,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Burzu stredných škôl dnes v Banskej Bystrici navštívilo viac ako 900 žiakov, na ktorých čakal aj sprievodný program. Jeho súčasťou bolo aj centrum práce s mládežou Space, ktoré je ďalším úspešným projektom Banskobystrického samosprávneho kraja.

„V našich centrách práce s mládežou Space či Innolabboch poskytujeme mladým ľuďom bezpečný priestor na sebarozvoj, pomoc a podporu skúsených koučov a psychológov, ale aj úspešných lídrov, vďaka ktorým môžu ich nápady rásť. Do modernizácie škôl a školských zariadení sme v posledných šiestich rokoch každoročne investovali priemerne 8 miliónov eur, ďalšie rekonštrukcie sa nám daria z eurofondov a ja som si istý, že tieto peniaze sú a boli investované dobre,“ doplnil Ondrej Lunter.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
12.09.2020
V ETM bude dopravná karta zadarmo, kraj podporí aj cestovanie za kultúrou
Banskobystrický samosprávny kraj sa od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility 2020. V rámci neho pripravil viacero aktivít, ktoré podporia využívanie alternatívnych druhov dopravy, zameria sa tiež na kultúru a stredoškolákov.
viac
15.09.2021
Za kultúrou bez auta a s polovičnou zľavou: Kraj sa zapája do ETM
Banskobystrický samosprávny kraj pripravil v sobotu 18. septembra, počas Európskeho týždňa mobility, 50 percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií. Zľavy poskytnú počas tohto dňa nielen krajské kultúrne inštitúcie, ale pripojili sa aj ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %