Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
09.08.2024 11:15

Lekári a pediatri môžu žiadať o príspevok na vznik novej ambulancie


Ilustračný obrázok, zdroj: medipravnik.sk


Všeobecní lekári a pediatri sa môžu opäť uchádzať o príspevok na vznik novej ambulancie. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do konca roka 2025. Celkovo sú na v poradí už tretie kolo výzvy alokované prostriedky z plánu obnovy vo výške štyri milióny eur.


Ide v poradí o tretiu možnosť lekárov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok na vznik novej ambulancie. Výška príspevku bude závisieť od stupňa ohrozenia okresu z pohľadu nedostatkovosti lekárov, pričom je určený pre čierne (80 000 eur), červené (70 000 eur) a oranžové (60 000 eur) okresy. Ich mapa je dostupná na webe ministerstva.

„Chcela by som aj vyzvať všetkých lekárov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či už všeobecnej pre dospelých, alebo aj pre deti a dorast, aby aj týmto spôsobom sme ich motivovali k otvoreniu nových ambulancií v okresoch, ktoré nám dnes svietia predovšetkým ako najhoršie, čierne okresy. Pretože tam potrebujeme čo najviac zvýšiť dostupnosť poskytovanej dennej primárnej ambulantnej starostlivosti," vyzvala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Podotkla, že v súčasnosti na Slovensku chýba 533 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a 236 ambulancií primárnych pediatrov.

Prijímateľ príspevku sa okrem iného zaväzuje najmenej päť rokov prevádzkovať všeobecnú ambulanciu v danom okrese. V opačnom prípade je povinný financie alebo ich časť vrátiť. Všetky potrebné informácie možno nájsť na webe novaambulancia.sk.

Ministerka zároveň priblížila, že rezort v rámci prvých dvoch výziev zaevidoval celkovo 140 žiadostí o príspevok na vznik novej ambulancie. Z prvej výzvy podľa jej slov vzniklo 15 ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých a šesť pre primárnych pediatrov. „V rámci druhej výzvy bolo podaných 110 žiadostí, 68 nových ambulancií už bolo podpísaných, čiže už čerpá peniaze z plánu obnovy, a 18 je ešte v procese hodnotenia," dodala.

V rámci výzvy na podporu vzniku nových ambulancií z plánu obnovy chce ministerstvo do roku 2026 finančne podporiť vznik vyše 120 ambulancií v ohrozených regiónoch. Na tento účel bolo vyčlenených desať miliónov eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
15.07.2021
V Detve začína pod hlavičkou BBSK ordinovať pľúcna lekárka
Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 15. júla začína ordinovať pľúcna lekárka Jana Makasová.
viac
14.09.2021
Mladí učitelia a všeobecní lekári majú možnosť získať príspevok na bývanie
Mladí učitelia a majstri odbornej výchovy do piatich rokov od ukončenia štúdia a všeobecní lekári, ktorým bola pridelená dotácia v rámci motivačného programu, môžu získať od Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) príspevok na bývanie.
viac
10.09.2024
Novobanská Zvonička si pripomína 150. výročie svojho vzniku
Vznik tejto kultúrno-historickej pamiatky, ktorá bola postavená v roku 1874, je spojený s pútnickým miestom Kohútovo nachádzajúcim sa v jej blízkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %