Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.10.2018 07:45

Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh


Ilustračná snímka


Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.


Pridelené financie sú účelovo viazané na nákup nových kníh, ktoré majú prispieť k uspokojovaniu čitateľských potrieb a záujmov obyvateľov kraja, predovšetkým detí a mladých ľudí.

„Knihy ako dôležitý nástroj vzdelávania a poznania sú rovnako prostriedkom na šírenie vzdelanosti, umenia, kultivovanie jazyka, ale aj osobnosti. Schopnosť čítať sa pokladá za základnú kompetenciu človeka, ktorá je nevyhnutná pre jeho osobný rast a zapojenie do spoločnosti. Zvyšovanie čitateľskej gramotnosti najmä u detí a mládeže je vysoko aktuálne hlavne dnes v dobe e-technológií a kríze čítania s porozumením,“ uviedla Marta Skalková, riaditeľka Knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove, ktorá je zároveň inštitúciou s krajskou metodickou pôsobnosťou. Ako dodala, dotácia zriaďovateľa na rozšírenie knižničného fondu a podpory kultivovaného čítania korešponduje aj so záujmom štátu a ministerstva kultúry.

Kľúčom k prideleniu finančných prostriedkov na nákup kníh bol príspevok 0,25 € na jedného obyvateľa okresu. Na základe prepočtov si prilepší všetkých sedem knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove dostane 44 tisíc eur, Podtatranská knižnica v Poprade 26 tisíc, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou 21 tisíc, Okresná knižnica D. Gutgeselav Bardejove 20 tisíc eur. Pre Vihorlatskú knižnicu v Humennom je vyčlenených 17 tisíc eur, pre Ľubovniansku knižnicu v Starej Ľubovni 14 tisíc a Poddukliansku knižnicu vo Svidníku 8 tisíc eur.

Knižnice medziročne zaznamenávajú prírastky v knižničných fondoch, vlani pribudlo takmer 24 tisíc kníh a rôznych dokumentov. V minulom roku sa tak stalo vďaka mimoriadnej dotácii 100 tisíc eur, ktorú na nákup kníh poskytol zriaďovateľ. Ten zo svojho rozpočtu prideľuje účelové financie pravidelne posledné štyri roky.

V Prešovskom kraji je evidovaných 310 verejných knižníc, z toho 260 aktívnych, čo je najviac zo všetkých krajov na Slovensku. Vo svojich fondoch evidujú vyše 2 milióny kníh a iných dokumentov. Priamo v  zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja je sedem regionálnych knižníc – v Prešove, Poprade, Starej Ľubovni, Vranove nad Topľou, Bardejove, Humennom a vo Svidníku. Vlani zaregistrovali vyše 518 tisíc návštevníkov, takmer 1,5 miliónov výpožičiek a zorganizovali 3 500 vzdelávacích či kultúrnych podujatí. Služby využíva viac ako 40 tisíc registrovaných používateľov.

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2018
Svoju knihu dostanú aj dychové hudby a folklórne zoskupenia
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady regiónu.
viac
20.03.2021
Očkovanie v PSK je ohrozené
Kraj apeluje na ministerstvo zdravotníctva s prenesením kompetencií.
viac
24.06.2021
Prešovský kraj vložil do nadačného fondu vyše 82-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj zriadil Nadačný fond Nadácie PSK pre podporu rodiny na riešenie krízových situácií v kraji. Otvorený je všetkým miestnym samosprávam na území PSK. Samotná krajská samospráva prispela do fondu čiastkou vyše 82 600 eur.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %