Utorok 17.09.2024
Dnes má meniny 
Olympia
°C
10.09.2024 11:05

Novobanská Zvonička si pripomína 150. výročie svojho vzniku


Snímka zdroj: Nová Baňa


Vznik tejto kultúrno-historickej pamiatky, ktorá bola postavená v roku 1874, je spojený s pútnickým miestom Kohútovo nachádzajúcim sa v jej blízkosti.


"Kohútovo, ktoré bolo postavené v roku 1863 ako kaplnka Narodenia Panny Márie, je pútnické miesto. Zvony na kaplnke mali slúžiť svojím zvukom až do mesta. Keďže ich však cez údolia nebolo počuť, rozhodli sa Novobančania pre výstavbu Zvoničky, ktorá bola postavená oproti kalvárii," priblížila Oľga Lauková, predsedníčka Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska Nová Baňa.         

Ako ďalej uviedla, najväčším nepriateľom pre zvony v Novej Bani bolo vypuknutie prvej svetovej vojny. Jedenásť novobanských zvonov bolo zrekvírovaných na vojnové účely Rakúsko-Uhorska. Po skončení vojny bola vyhlásená zbierka na nové zvony. "V roku 1923 boli zvony vyrobené a za veľkej účasti Novobančanov vytiahnuté do zvonice," podotkla.         

V rámci rekonštrukcie pri príležitosti tohto výročia bolo vo Zvoničke podľa Laukovej vyrobené nové schodisko so zábradlím, zrekonštruovali elektrické rozvody, vonkajší náter a upravili vstupnú podlahu.         

K výročiu bol vydaný bedeker História a súčasnosť Zvoničky, spracovaná výstava o histórii Zvoničky, ktorá je v jej interiéri na baneroch. V exteriéri Zvoničky je inštalovaná výstava žiakov Základnej umeleckej školy v Novej Bani s názvom Zvonička v mojich farbách.         

Spomienka na výročie výstavby tejto kultúrno-historickej pamiatky sa uskutoční v piatok 13. septembra o 13.00 h na Zvoničke v Novej Bani.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2018
Organizované včelárstvo na Novobansku oslavuje 90. výročie
Organizované včelárstvo v Novej Bani oslavuje 90. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sprístupnili v piatok v novobanskom Pohronskom múzeu výstavu, ktorá návštevníkom priblíži činnosť miestneho včelárskeho spolku prostredníctvom dobových a súčasných fotografií.
viac
23.02.2021
Práce na Zvoničke napredujú, ferraty chce mesto otvoriť v lete
V Novej Bani napredujú rekonštrukčné práce rekreačnej budovy s názvom Zvonička, ktorá má slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás.
viac
19.03.2022
Mesto má novú turisticko-športovú atrakciu – detskú ferratu
V Novej Bani v okrese Žarnovica otvorili nový detský ferratový areál. V troch sektoroch v lokalite Zvonička si návštevníci budú môcť vyskúšať rôzne lanové trasy, siete či mosty. Na svoje si prídu deti, ale aj dospelí.
viac
20.08.2024
Pohronské múzeum si pripomenie výročie SNP sériou prednášok a výstavou
Pri príležitosti 80. výročia SNP pripravilo Pohronské múzeum Nová Baňa - organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja sériu odborných prednášok a tiež reprízu výstavy realizovanú v múzeu v roku 1989 pod názvom "Slovenské národné povstanie - slávna kapitola našich novodobých dejín".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %