Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.02.2021 10:30

Práce na Zvoničke napredujú, ferraty chce mesto otvoriť v lete


Ilustračná snímka.


V Novej Bani napredujú rekonštrukčné práce rekreačnej budovy s názvom Zvonička, ktorá má slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás.


Tie by sa mali nachádzať na Červenej a Havranej skale, k dispozícii by mohli byť už počas najbližšej letnej turistickej sezóny. Povedal to primátor Branislav Jaďuď.

„Budova Zvoničky je skoro hotová, budú tu pristavené ešte nové sociálne zariadenia,“ uviedol Jaďuď. Ako dodal, samospráva do objektu ešte v roku 2019 investovala viac ako 30 000 eur. „Robili sme vodu, kanalizáciu a elektrinu. Teraz sa uskutočnila rekonštrukcia v interiéri,“ vysvetlil primátor.

Zvonička by mala slúžiť ako zázemie pre návštevníkov pripravovaných ferratových trás, nachádzať sa tu bude bufet i požičovňa ferratových setov. Mesto má spracovaný aj projekt na prípadnú nadstavbu podkrovia. Ak by sa v budúcnosti realizoval, podľa primátora by priestory mohli slúžiť ako ubytovacie zariadenie v podobe apartmánu.

Nová Baňa chce nové ferratové trasy vybudovať v lokalitách Červená a Havrania skala, nachádzajúce sa v masíve vrcholu Háj, ktorý je dominantou mesta a jeho okolia. Malo by ísť o jednoduchšie cesty s obtiažnosťou A a B a detské ferraty. „Aktuálne sme podali žiadosť na Štátnu ochranu prírody a ďalšie inštitúcie. V najbližších dňoch chceme vyhlásiť súťaž na vybudovanie ferraty,“ prezradil primátor s tým, že otvoriť novú turistickú atrakciu by samospráva chcela v priebehu letných mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Na Korcháň sa Rakovčania dostanú po novej ceste
Cesta z Rakovej do miestnej časti Korcháň prešla za posledných sedem rokov viacerými rekonštrukciami. Žilinský samosprávny kraj vyasfaltoval už 6,2 kilometra miestnych komunikácií za viac ako 700-tisíc eur.
viac
03.07.2020
Trnavská župa zmodernizuje cestu na horský priechod Havran z eurofondov
Trnavská župa získala z eurofondov vyše 4 mil. eur na opravu úseku cesty horského priechodu Havran.
viac
18.09.2020
Mesto z rezervného fondu kúpi nové zastávky a opraví cestu na Chotár
Mesto Nová Baňa zrekonštruuje miestne komunikácie v časti Chotár, vybuduje ďalšie autobusové prístrešky a vzniknúť môže aj nová ferrata. Návrh investícií takmer za 80 000 eur schválili poslanci na stredajšom (16. 9.) mestskom zastupiteľstve.
viac
19.03.2022
Mesto má novú turisticko-športovú atrakciu – detskú ferratu
V Novej Bani v okrese Žarnovica otvorili nový detský ferratový areál. V troch sektoroch v lokalite Zvonička si návštevníci budú môcť vyskúšať rôzne lanové trasy, siete či mosty. Na svoje si prídu deti, ale aj dospelí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %