Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.09.2018 03:05

Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici


Ilustračná snímka: TASR


Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.


 

 

 

Trnavský samosprávny kraj podporí v rámci osláv stého výročia vzniku samostatného Československa v Skalici obnovu Pamätníka padlých obetí v celkovej sume 5500 eur.

„So zástupcami mesta Skalica sme sa dohodli, že takouto formou prispejeme na dôstojné oslavy tohto okrúhleho výročia. Župan Jozef Viskupič poskytol dotáciu na opravu Pamätníka padlých obetí a prispejeme aj na koncert v rámci kultúrneho programu k 100. výročiu vzniku Československa,“ povedala riaditeľka odboru financií Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Anna Mierna a dodala: „Tešíme sa, že sa mesto z nášho kraja takýmto významným spôsobom zapísalo do slovenských dejín.“

Práve Skalica výrazne zasiahla do dejín tým, že sa stala prvým sídlom dočasnej vlády pre Slovensko, ktorú zostavil v Prahe Československý národný výbor 3. novembra 1918. Nasledujúci deň z Prahy vypravili mimoriadny vlak, ktorým odišli na Slovensko v sprievode žandárov a vojakov členovia vlády Vavro Šrobár, Ivan Dérer, skalický rodák Pavel Blaho, Anton Štefánek a cestou sa k nim pripojili Štefan Janšák a Kornel Stodola. Svoju činnosť vláda odštartovala na ľudovom zhromaždení v Skalici 6. novembra 1918. V ten istý deň vystúpili ešte v Holíči a v nasledujúcich dňoch v Malackách, Trnave a Senici. Už 14. novembra sa zišlo Národné zhromaždenie, ktoré ustanovilo riadnu československú vládu. Právomoci dočasnej vlády tým zanikli a nasledujúci deň podala demisiu.

Vznik Československa je spojený s koncom 1. svetovej vojny. Práve túto udalosť pripomína Pomník padlým v prvej svetovej vojne v Skalici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Autorom pomníka padlých v Skalici je moravský sochár Metoděj Kocourek, ale samotný pomník vyrobili v dielni kamenára Oldřicha Veselého z Ivanovíc na Hanej. Pomník padlých odhalili 8. mája 1927. Je na ňom zoznam padlých vojakov v 1. svetovej vojne z mesta.

Kraj sa bude okrem rekonštrukcie pomníka podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice. Jeho súčasťou bude aj odhalenie pamätnej tabule na budove radnice a bohatý kultúrny program, na ktorý TTSK prispeje sumou 2000 eur.

Autor: (ts-ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Pamätník obetiam vojny postavil hasičský zbor spoločne s občanmi
V strede obce Solčany v okrese Topoľčany, v blízkosti rímskokatolíckeho kostola všetkých svätých, stojí pomník padlých v prvej svetovej vojne. „Našim drahým hrdinom padlým vo svetovej válke 1914 – 1918 na večnú pamiatku postavil hasičský sbor s občanmi v r. 1935,“ informuje tabuľa na pomníku.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
07.01.2019
Na Zemplíne si pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda
Na Zemplíne si v pondelok pripomenuli 100. výročie spísania tzv. Zalužického memoranda, ktorým podvihorlatské obce oficiálne žiadali o pripojenie k vzniknutému Československu. Na počesť tohto pamätného dňa tam ohlásili založenie nového občianskeho združenia Zemplínska župa.
viac
20.11.2023
Ochotnícke divadlo v Sebechleboch oslavuje 100. výročie
Ochotnícke divadlo v obci Sebechleby v Krupinskom okrese oslavuje sto rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti uvedie miestny súbor Geľo hru od Ferka Urbánka s názvom Kríž pod lipami. Pre TASR to uviedla jeho vedúca Erika Lukáčová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %