Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 12:10

O týždni česko-slovenskej vzájomnosti so Svazom měst a obcí ČR


Svaz měst a obcí ČR - logo


Predseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnil online rokovania Komisie pre zahraničnú spoluprácu Svazu měst a obcí Českej republiky (SMO ČR).


Spoločne diskutovali o možnostiach posilnenia slovensko-českej spolupráce na úrovni miest a obcí prostredníctvom spoločnej iniciatívy „Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti“.

Témou rokovania bola podpora už existujúcich partnerstiev a vytváranie nových spoluprác medzi slovenskými a českými mestami a obcami, pričom obzvlášť rezonovala myšlienka spoločnej histórie, vrátane vzniku prvej Československej republiky. Týždeň česko-slovenskej vzájomnosti naplánovaný v čase pripomienky vzniku Československa (28. október), bude príležitosťou pre obe združenia – ZMOS a SMO ČR – vyzdvihnúť historický význam tohto dňa a posilniť partnerské vzťahy medzi samosprávami.

Komisia SMO ČR jednohlasne vyjadrila podporu tejto iniciatíve. Združenia vyzvú členské mestá a obce k symbolickým aktivitám, aby počas Týždňa česko-slovenskej vzájomnosti vztýčili vlajky partnerských krajín na svojich radniciach a obecnom úradoch, čím verejne podporia a zviditeľnia medzinárodnú spoluprácu. Tento krok prispeje k upevneniu historických, kultúrnych a priateľských väzieb medzi Slovenskom a Českou republikou na úrovni našich miest a obcí.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
07.10.2018
Školenie k zmenám vo verejnom obstarávaní je informačnou výhodou
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prípravou samospráv na zmeny v Zákone o verejnom obstarávaní pripravuje seminár, ktorý bude teoretickým vstupom obohateným o konkrétne príklady a ktoré bude vedené priamo odborníkmi, ktorí sa na tvorbe novely priamo podieľali.
viac
23.07.2019
Samosprávy potrebujú inventúru kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom zrealizovalo prieskum zameraný na kompetenčnú výbavu miestnej územnej samosprávy. Z prieskumu okrem iného vyplýva výrazná potreba inventúry kľúčových originálnych kompetencií miest a obcí.
viac
26.10.2021
ZMOS sa zúčastnil na sneme Svazu měst a obcí ČR
Na XVIII. sneme partnerského združenia Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) zastupoval Združenie miest a obcí Slovenska člen Predsedníctva združenia a starosta obce Ratkovce Martin Červenka. Snem SMO ČR sa uskutočnil 22. októbra 2021 v Hradci Králove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %