Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.10.2021 04:35

ZMOS sa zúčastnil na sneme Svazu měst a obcí ČR


Ilustračná snímka


Na XVIII. sneme partnerského združenia Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) zastupoval Združenie miest a obcí Slovenska člen Predsedníctva združenia a starosta obce Ratkovce Martin Červenka. Snem SMO ČR sa uskutočnil 22. októbra 2021 v Hradci Králove.


Snemy združení patria k tradičným platformám poskytujúcim príležitosť na spoločné stretnutie partnerských združení a vyjadrenie vzájomnej podpory a rešpektu. Tento rok ZMOS sa na sneme partnerského združenia Svazu měst a obcí ČR zúčastnil a delegátov snemu pozdravil Martin Červenka, člen predsedníctva ZMOS a starosta obce Ratkovce.

„Združenie miest a obcí Slovenska vníma Svaz měst a obcí České republiky ako svojho bezprostredného partnera a priateľa, s ktorým nás spája už takmer 30 rokov úzkej spolupráce, pravidelných stretnutí, aktívnej výmeny informácií a úprimnej snahy meniť mestá a obce k spokojnosti našich obyvateľov,“ zdôraznil Martin Červenka vo svojej zdravici, ktorou sa prihovoril delegátom XVIII.  Snemu SMO ČR.

Snem SMO ČR mal jeden zásadný úlohu, odsúhlasiť a schváliť Priority 2021+a ako nastavenie základných a zásadných cieľov a úloh pre nasledujúce obdobie. Na čom bude stále trvať, je bezpochyby zachovanie spojeného modelu verejnej správy v stavebnom konaní. Aj naďalej odmieta schválenú inštitucionálnu zmenu, podporuje vznik špeciálneho stavebného úradu na líniové stavby a požaduje posilnenie kompetencií územnej samosprávy v oblasti územného plánovania.

Medzi ďalšie priority patrí aj zakotvenie povinnosti štátu územným celkom, aby zaistil financovanie úloh v rozsahu, v ktorom je štát na územne samosprávne celky prenáša. Akýkoľvek zásah zo strany štátu, ktorý má rozpočtový vplyv na strane výdavkov územných samosprávnych celkov, musí byť štátom finančne vyrovnaný na strane príjmov územných samosprávnych celkov.

Prioritou je aj zabezpečenie adekvátnej odmeny výkonu funkcie volených zástupcov územných samospráv. Zväz miest a obcí SR požaduje zavedenie automatickej valorizácie odmien poslancov obdobne ako je to u ústavných činiteľov. S výkonom funkcie je spojená požiadavka na predĺženie funkčného obdobia zastupiteľstiev obcí na 6 rokov a úpravu volebného systému tak, aby zastupiteľstvo obcí bolo zložené podľa skutočnej vôle voličov a bola posilnená jeho legitimita.

Pre ďalšie obdobie, možno viac ako kedykoľvek predtým, sa javí dôležitým aj úloha navýšenie daňových príjmov obcí v rámci rozpočtového určenia daní tak, aby sa samotný podiel obcí čím ďalej tým viac približoval hodnote jednej tretiny v rámci rozpočtového určenia daní.

Samozrejmosťou v prioritách naďalej zostáva oblasť digitalizácie a kyberbezpečnosti a mnoho ďalšieho. Tohtoročný snem SMO ČR priniesol aj diskusiu na tému európskej zelenej legislatívy. SMO ČR pripravil výzvu Parlamentu ČR, v ktorej nabáda k rozumnému prístupu pri zavádzaní ekologických opatrení a na rešpektovanie odlišných geografických podmienok a historických skúseností jednotlivých členských krajín.

Zamýšľanými adresátmi sú predovšetkým senátorky a senátori. Práve v ich rukách je teraz možnosť vystaviť súboru európskych zelených predpisov "žltú" či "červenú" kartu a upozorniť tak Úniu na závažnosť nepríjemných dôsledkov, ktoré môže mať honba za uhlíkovú neutralitou na štát, obce, a predovšetkým každého jednotlivca. Odkaz výzvy SMO ČR je jasný: chráňme prírodu, ale neničme pritom sami seba.

 

Autor: Zdroj: ZMOS/SMO ČR


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Odkaz z Bardejova: Podporme sa navzájom, nesúperme, ale spolupracujme
Na svojom výročnom sneme sa 16. marca v Bardejove zišli členovia Regionálneho združenia miest a obcí Šariša. ZMOS na zasadaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
17.05.2018
ZMOS podporuje modernizáciu a zodpovedné rozhodnutia
Takmer 800 starostov a primátorov sa zíde na rokovaní v poradí 29. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Dvojdňové rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS sa uskutoční aj za účasti ústavných činiteľov, poslancov parlamentu, členov vlády a ďalších hostí.
viac
09.04.2022
Predseda ZMOS na sneme turčianskeho regionálneho združenia
Šiesty snem Združenia miest a obcí – región Turiec (ZMOT) v aktuálnom volebnom období sa uskutočnil aj s účasťou predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera. V priestoroch Mestského úradu v Martine v piatok 8. apríla 2022 dominovali viaceré aktuálne témy samosprávy.
viac
27.05.2023
Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme SMO ČR
Prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Košeca Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme nášho partnerského združenia v Českej republike - Svazu měst a obcí ČR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %