Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 05:15

Košické letisko bude cez víkend dejiskom medzinárodnej leteckej šou


Plagát Letecké dni Košického kraja 2024


Medzinárodnú leteckú šou ponúkne na košickom letisku počas soboty a nedele (7. - 8. 9.) podujatie Letecké dni Košického kraja 2024. Postupne sa predstavia prúdoví stíhači, špičkoví akrobati, letecké skupiny a vzdušné sily slovenskej armády.


Z leteckých ukážok sa môžu návštevníci tešiť na lietadlá zo Slovenska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Česka, Talianska a Litvy. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že v tomto roku ide o najväčšiu leteckú udalosť na Slovensku. Podujatie pripravil Aeroklub Košice spolu s KSK a organizáciou Košice Región Turizmus.         

Premiérovo sa na leteckých dňoch predstaví napríklad stíhačka TS-11 Iskra z Poľska či bývalý majster sveta a Európy v kategórii freestyle Jurgis Kairys z Litvy, ktorý svoje umenie predvedie s lietadlom Su-31. Premiéru čakajú na leteckých dňoch aj Vzdušné sily Ozbrojených síl SR, a to ukážkou lietadla C-27J Spartan. Na nebi sa ukáže aj sovietska stíhačka MIG-15, lietadlá L-29 Delfín, L-39 Albatros, Su-29, Jak-52, Jak-55 či Viper SD-4. Domáca skupina Retro Sky Team napodobní letecké boje z II. svetovej vojny, predvedú sa aj vrtuľníky.         

"Teší ma, že história tohto podujatia úspešne pokračuje a že letecké dni každý rok prinášajú na nebo nad Košicami obľúbené lietadlá, ako aj premiérové vystúpenia pilotov a akrobatických skupín zo zahraničia," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že ide o jedno z vrcholných podujatí v Košickom kraji.         

Pripravený je aj sprievodný program pre dospelých a deti. Organizátori sa tento rok rozhodli pre spoluprácu s košickou organizáciou Úsmev ako dar a podporia viaceré rodiny, ktoré potrebujú pomoc. "Som rád, že tento rok má podujatie aj podporný charakter a verím, že spolu pomôžeme rodinám, ktoré to veľmi potrebujú. Aj tento ročník podujatia spojí históriu, vášeň pre lietadlá a technický pokrok do jedinečného leteckého predstavenia s krásnou myšlienkou pomoci," uviedol organizátor podujatia Tibor Mačuga.         

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) informoval, že počas víkendu v čase od 8.00 do 17.00 h bude premávať linka číslo 23 v posilnenom 30-minútovom intervale na predĺženej trase medzi zastávkami Staničné námestie, Letisko a Aeroklub. "V úseku Letisko (dočasná zastávka na úrovni terminálu) - Letisko, čerpacia stanica - Aeroklub a späť bude premávať aj kyvadlová doprava podľa potreby," uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na leteckých dňoch predstavia v rámci statických ukážok 85 lietadiel
Okolo 85 lietadiel v rámci statických ukážok a ďalšie desiatky strojov vo vzduchu - to všetko uvidia návštevníci tohtoročných Medzinárodných leteckých dní Slovak International Air Fest (SIAF) 2016. Uskutočnia sa 27. a 28. augusta na Leteckej základni Sliač.
viac
25.07.2018
Letecké dni budú s množstvom historických i najmodernejších strojov
Historické veterány, ale aj najmodernejšia technika budú prítomné na najväčšej leteckej udalosti tohto roku Medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa uskutočnia na letisku Sliač počas soboty a nedele 1. a 2. septembra.
viac
03.09.2019
Košické letecké dni 2019 potrvajú celý víkend
Po roku sa do Košíc vracia najväčšia air-show na východnom Slovensku. Defilé historických a moderných lietadiel, ako aj akrobatické špeciály so svetoznámymi pilotmi si diváci v metropole východu užijú už najbližšiu sobotu a nedeľu.
viac
27.08.2021
Letecké dni Košického kraja sa po ročnej prestávke uskutočnia tento víkend
Pre návštevníkov bude v areáli Aeroklubu pri košickom letisku pripravené akrobatické lietanie, ale aj moderné armádne helikoptéry či historické stroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %