Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
03.09.2024 07:55

Mestskí lesníci začínajú s tradíciou svätohubertských svätých omší


Ilustračná snímka Teraz.sk


Mestskí lesníci v Banskej Bystrici si v prvú septembrovú sobotu uctia svojho patróna svätého Huberta. Vlani nad obcou Horný Harmanec vysvätili kaplnku, teraz, 7. septembra o 11.00 h, sa pri nej uskutoční Svätohubertská svätá omša.


TASR o tom v pondelok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora s tým, že ide o pilotný ročník nového podujatia.         

"Naše lesy plnia viaceré funkcie, aj kultúrnu, ktorá je postavená na kresťanských základoch a na odkaze solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda. Preto vidíme na mnohých miestach v lesoch symboly kresťanstva v podobe krížov či kaplniek. Kaplnka nad Horným Harmancom je ideálnym miestom, aby sme si pri nej uctili svätého Huberta. Je to tiež príležitosť pre prezentáciu nás všetkých, ktorí si ctíme zvyky, tradície a dlhodobú starostlivosť o prírodu a zver," priblížil riaditeľ Mestských lesov Banská Bystrica Blažej Možucha.         

Kaplnka je umiestnená v lokalite Tajchy, kde je bývalá lesná škôlka. V minulosti ju robotníci vybudovali z kamenných terás na vypestovanie sadeníc lesných drevín, aby nimi zalesnili okolité lúky a pasienky. V súčasnosti miesto slúži na oddych poľovníkom i bežným návštevníkom hôr. Kaplnka zasvätená patrónovi poľovníkov a lesníkov je vyrezaná do kmeňa starej lipy. Socha samotného svätca pochádza z krakovskej arcidiecézy.         

"Svätohubertská omša so slávnostným sprievodom bude velebou prírody a dôstojným obradom, ktorým lesníci poďakujú Stvoriteľovi za živú prírodu. Práca v lese je nádherná, treba však povedať, že i náročná a nebezpečná. Svätá omša bude preto obetovaná za všetkých lesníkov, poľovníkov a ďalších ľudí pracujúcich v lesoch. Verím, že pre všetkých bude nevšedným zážitkom," zdôraznil správca Rímskokatolíckej farnosti Uľanka Miroslav Kuric, ktorý bude omšu celebrovať.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
Preteky Okolo Slovenska sa začnú v Banskej Bystrici
Počas jubilejného 60. ročníka pretekov Okolo Slovenska, ktoré sa uskutočnia od 7. do 12. júna, bude na trati bojovať takmer stopäťdesiat cyklistických profesionálov.
viac
04.11.2016
Viete o niekom, kto má srdce na dlani?
Už desať rokov oceňujeme cenou Srdce na dlani dobrovoľníkov a dobrovoľníčky z celého banskobystrického kraja, ktorí nezištne pomáhajú vo svojom okolí a robia množstvo skvelej práce dobrovoľne a zadarmo.
viac
20.03.2017
Začína celonárodná kampaň Vyzvi srdce k pohybu
V poradí už 7. ročník celonárodnej kampane na zvýšenie pohybovej aktivity dospelej populácie pod tradičným názvom Vyzvi srdce k pohybu odštartuje dnes 20. marca 2017.
viac
23.10.2017
Zimný štadión v Banskej Bystrici bude opäť dejiskom netradičného podujatia
Už túto stredu sa uskutoční športovo-kultúrne podujatie organizované pod záštitou rektora Univerzity Mateja Bela doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD., v spolupráci s univerzitným hokejovým tímom UMB Hockey Team a Radou študentov mesta Banská Bystrica – Zo školy na zimák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %