Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.06.2019 08:05

Kultúrne leto sa začne dňami mesta a ukončí ho Radvanský jarmok


Ilustračný výrez plagátu. (Zdroj: kamdomesta)


Dni mesta Banská Bystrica, ako už býva zvykom, odštartujú kultúrne leto. Obyvateľom a návštevníkom prinesú vystúpenia miestnych kultúrnych inštitúcií, nádejných domácich kapiel, módnu šou, divadlo i poznatky o banskej histórii.


Dni mesta sa uskutočnia 14. a 15. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Mojžišová.       

"V Banskej Bystrici sa počas roka koná veľa rôznych podujatí. Sú zamerané na šport, kultúru, históriu i rozmanité hudobné štýly pre všetky vekové kategórie. Dni mesta sú však prvou predzvesťou slnečného leta, ktoré bude opäť pestré. Program vyvrcholí v septembri, keď budeme žiť obľúbeným Radvanským jarmokom," reagoval primátor Ján Nosko.

Banskobystrické kultúrne inštitúcie sa so svojím programom predstavia 14. júna a nebude chýbať ani veľtrh týchto inštitúcií a mimovládnych organizácií. Novinkou budú tanečné vstupy v exteriéroch mesta v podaní Divadla Štúdio tanca. Program spestrí aj známa srbská kapela Boban Markovic Orkestar.       

"Po minuloročnom úspechu bude program 15. júna opäť zameraný na banské historické tradície a spracovanie medi. Návštevníci sa môžu prejsť tzv. Medenou cestou, ktorú v tomto roku obohatí aj tradičná kováčska vyhňa s mechmi. Animačný program je určený pre všetkých, ktorí chcú vedieť viac o starobylom procese získavania a spracovania medi," priblížila Zuzana Chrenková Srncová z odboru kultúry, športu a cestovného ruchu magistrátu.       

Podľa Mojžišovej ani tento rok nebudú chýbať tradičné Banícke festivácie. Starohorský banícky spevokol a ich hostia z Banskej Štiavnice a Novej Bane povodia záujemcov významnými miestami. Zaspievajú tradičné banícke piesne a porozprávajú vtipy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2016
V Michalovciach dnes začínajú dni mesta
Vystúpením detí michalovských základných škôl sa začínajú dnes popoludní Dni mesta Michalovce. Séria podujatí bude prebiehať až do nedele (26. 6.).
viac
04.06.2018
Čoskoro odštartujeme Banskobystrické kultúrne leto 2018
Kultúrne leto je charakteristické pestrou paletou programov pre všetky vekové kategórie. Aj tento rok ponúkne plejádu hudobných, tanečných či divadelných podujatí. Banská Bystrica otvorí brány do Kultúrneho leta 2018 Dňami mesta 15. a 16. júna na Námestí SNP a priblížia aj banícku históriu mesta.
viac
21.08.2019
Organizátori finišujú s prípravami dní mesta a remeselného trhu
V Spišskej Novej Vsi finišujú prípravy na Dni mesta a 24. ročník Trhu ľudových remesiel.
viac
13.04.2022
Dni mesta budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského
Tohtoročné Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia slovenského básnika, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %