Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
06.09.2024 01:15

Európska komisia prináša možnosť stať sa Cezhraničným ambasádorom mládeže


Ilustračný obrázok


Program Youth4Cooperation „Cezhraniční ambasádori mládeže“ otvoril možnosť prihlasovania sa do svojho druhého ročníka.


Táto jedinečná iniciatíva, ktorá spája mladých Európanov v riešení cezhraničných otázok, ponúka platformu pre tých, ktorí sú odhodlaní riešiť výzvy v prihraničných územiach a prinášať ich hlas na európsku úroveň.

Prvý ročník programu Cezhraničných ambasádorov mládeže sa chýli ku koncu. Táto iniciatíva dala 10 mladým ľuďom vo veku 18 až 30 rokov z 8 krajín EÚ príležitosť riešiť cezhraničné problémy. Vybraní ambasádori, ktorí boli vybraní na základe verejnej výzvy z marca 2024, začali svoju trojmesačnú misiu 1. mája 2024.

Počas svojho mandátu ambasádori pravidelne spolupracovali s Generálnym riaditeľstvom pre regionálnu a mestskú politiku Európskej komisie (DG REGIO), zúčastňovali sa debát na tému cezhraničných problémov a publikovali články na platforme Border Focal Point Network (BFPN). Spoločne pracovali na identifikácii spoločných problémov a výmene najlepších postupov na európskej a miestnej úrovni.

Po úspechu prvého ročníka spúšťa BFPN druhú výzvu na účasť v programe! Mladí ľudia so záujmom o cezhraničné otázky môžu teraz podať prihlášku a získať tak možnosť zapojiť sa do tejto výnimočnej iniciatívy, ktorá im poskytne priestor na vyjadrenie svojich názorov a na riešenie problémov, ktorým čelia regióny v blízkosti hraníc.

Účastníci druhého ročníka spolu s ambasádormi z prvého ročníka získajú osobné pozvanie od DG REGIO na podujatie „Youth for Future Cooperation“, ktoré sa uskutoční 15. novembra 2024 v Bruseli. Na tomto stretnutí budú mladí ľudia diskutovať o budúcnosti programu Interreg po roku 2027 a prispievať k formovaniu cezhraničnej spolupráce.

Ako sa prihlásiť?

Prihlášky do programu Youth4Cooperation Cezhraniční ambasádori je možné podávať do 10. septembra 2024 na portáli Európskej komisie. Vítaní sú všetci mladí Európania vo veku od 18 do 30 rokov, ktorí majú záujem o cezhraničné otázky a chcú aktívne prispieť k rozvoju európskej spolupráce.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
02.11.2017
EK: Najlepšie je vyrábať iba recyklovateľné plasty, zabránime úniku mikroplastov
Podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v britskom denníku The Guardian informuje, že Brusel nechce zdaňovať jednorazové plastové výrobky a rovnako nebude presadzovať poplatky za ich používanie.
viac
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %