Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
09.08.2024 04:15

MF si uvedomuje náročnú finančnú situáciu samospráv, je pripravené ďalej rokovať


Ilustračná snímka Teraz.sk


Ministerstvo financií (MF) SR si uvedomuje náročnú situáciu, v ktorej sa samosprávy nachádzajú. Pripravené je s nimi viesť odborné a konštruktívne rokovania aj naďalej. Rezort financií tak reagoval na štvrtkovú výzvu opozičného KDH.


KDH vyzvalo rezort financií aby rezort našiel vhodný model, ako obciam a mestám zabezpečiť chýbajúcich 100 miliónov eur na ich bežný chod.    

"MF SR si uvedomuje náročnú situáciu, v ktorej sa samosprávy nachádzajú a rovnako rezort financií oceňuje, že aj predstavitelia miest a obcí vnímajú zložitú situáciu štátu vo vzťahu k verejným financiám. MF SR oceňuje korektné vzťahy so zástupcami samospráv a tak, ako tomu bolo počas predchádzajúcich mesiacov, rezort je naďalej pripravený viesť odborné a konštruktívne rokovania," reagoval tlačový odbor rezortu.         

Ministerstvo financií pripomenulo, že aj napriek aktuálnej potrebe konsolidácie verejných financií vyšlo samosprávam v ústrety pri ich návrhoch. "MF SR už koncom roka 2023 vyčlenilo sumu 60 miliónov eur, ktorej účelom bolo finančne podporiť hospodárenie samospráv. Zároveň bola schválená novela zákona, ktorá umožnila vyplatiť obciam jednorazovo a vopred celý zostatok DPPO v sume 157,7 mil. eur a pre VÚC v sume 67,6 mil. eur," uviedli z tlačového odboru rezortu financií.         

Rezort tiež upozornil, že bola schválená novela zákona o rozpočtových pravidlách, ktorá do konca tohto roka umožňuje obciam používať zdroje svojich rezervných fondov aj na bežné výdavky. "V oblasti investícií je vláda pripravená pomôcť samospráve maximálne možným využitím disponibilných zdrojov EÚ a plánu obnovy a odolnosti," doplnilo MF SR.         

KDH vo štvrtok upozornilo, že samosprávam chýba 100 miliónov eur na zabezpečenie chodu bežných činností a služieb pre občana. Dôvodom podľa opozičného hnutia je, že prognóza na tento rok počítala s vyšším výberom daní od fyzických osôb ako nakoniec bude. Pomôcť by podľa KDH mohol daňový mix, teda výber dane od fyzických osôb a časti aj od právnických osôb.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
20.10.2021
Samosprávy môžu dostať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur
Plán obnovy a odolnosti Slovenska môže výrazne pomôcť rozvoju regiónov a spolupráca vlády so samosprávami je v tomto smere veľmi dôležitá. Obce, mestá a vyššie územné celky môžu priamo získať z plánu obnovy až 1,3 miliardy eur, musia však byť na ich využitie pripravené.
viac
01.03.2024
ZMOS: Finančná situácia samospráv je zlá
Finančná situácia slovenských samospráv je zlá. Zhodnotil to po stredajšom rokovaní (28. februára) v Ružomberku predseda ZMOS Jozef Božik. Nedostatok zdrojov sa podľa neho prejavil už vo februári. Podielová daň, ktorá prišla na účty miest a obcí, je o desať percent nižšia v porovnaní s vlaňajškom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %