Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
27.09.2024 07:50

ZMOS: Volanie po urgentných riešeniach a zodpovednom prístupe


Jozef Božik, predseda ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada o dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur, čo je suma, ktorú samosprávy očakávali na podielových daniach do konca roka. Tento výpadok vznikol v dôsledku nenaplnených prognóz súčasnej vlády na rok 2024.


ZMOS zároveň upozorňuje, že ani z celkového výpadku jednej miliardy eur, ktorú samosprávy zaznamenali v minulom a v tomto roku v dôsledku rozhodnutí predchádzajúcej vlády, nebolo kompenzované ani jedna euro.

ZMOS apeluje na vládu, aby zabezpečila okamžité dofinancovanie podielových daní vo výške 50 miliónov eur, ktoré samosprávam prináležia. Finančná situácia sa zhoršuje, pričom viaceré mestá a obce už pristúpili k prepúšťaniu zamestnancov. Stavy na účtoch a v rezervných fondoch samospráv sa postupne znižujú, čo ohrozuje základné fungovanie miest a obcí.

Predseda ZMOS Jozef Božik varuje pred vážnymi dôsledkami. Podľa predsedu ZMOS Jozefa Božika môže nedostatok financií spôsobiť kolaps základných služieb, ktoré samosprávy poskytujú občanom. „Výpadok 50 miliónov eur prinútil mnohé samosprávy šetriť, prepúšťať zamestnancov a riešiť situáciu krízovým manažmentom.“ Ďalej upozornil, že ZMOS nesúhlasil s akýmkoľvek navýšením miezd pre zamestnancov vo verejnej správe. „Ak máme vyplácať odmeny vo výške 800 eur pre zamestnancom, štát musí garantovať ich financovanie. Inak nebudeme schopní zabezpečiť ani základné služby,“dodal Jozef Božik.

Samosprávy už teraz riešia krízové situácie s minimálnymi finančnými prostriedkami. „Všetci máme vízie o rozvoji miest a obcí, no stávajú sa z nás len údržbári. Ľudia sa pýtajú na reálne problémy, stav ciest, chodníkov a škôl, prečo niekde nesvieti svetlo alebo prečo sa nekúri. Sú to reálne problémy, ktoré ovplyvňujú životy našich občanov,“ uviedol primátor mesta Piešťany Peter Jančovič počas utorkového rokovania Rady ZMOS v Žiline. ZMOS zdôrazňuje, že hoci sa hovorí o víziách ako smart technológie a kybernetická bezpečnosť, mestá a obce nemajú zdroje ani na zabezpečenie základných potrieb ako osvetlenie či vykurovanie.

Situácia sa zhoršuje aj v oblasti bežných výdavkov. „Samosprávy si šetrili prostriedky na investície, no teraz musia tieto rezervy použiť na pokrytie bežných výdavkov. Doslova 'prejedáme' prostriedky, ktoré sme mali určené na rozvoj, pretože štát nefinancuje 4300 kompetencií, ktoré máme v správe,“ varoval Jozef Božik. ZMOS poukazuje na to, že nedostatok financií ohrozuje aj základné služby, ako je osvetlenie ulíc, údržba verejných priestorov či zabezpečenie fungovania športových klubov, ktoré sú závislé od dotácií.

Primátor Piešťan počas tohto týždňového rokovania Rady ZMOS Žiline uviedol ako príklad kontrolu v sociálnom zariadení v oblasti bezpečnosti a hygieny, čo sa môže koncom roka udiať v samospráve. Po kontrole Vám hygienici nariadia výmenu požiarnych dverí v zariadeniach sociálnych služieb, inak hrozí ich zatvorenie. „Ak nebudeme schopní splniť tieto požiadavky, budeme nútení zariadenia zatvoriť. A kam pôjdu ľudia, ktorí ich využívajú?“ pýta sa primátor Piešťan. 

ZMOS naďalej vyvíja tlak na vládu a bude pokračovať v rokovaniach na najvyššej úrovni s cieľom zabezpečiť dofinancovanie samospráv.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
19.08.2023
ZMOS žiada od vlády zodpovednejší prístup
Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
01.03.2024
ZMOS: Finančná situácia samospráv je zlá
Finančná situácia slovenských samospráv je zlá. Zhodnotil to po stredajšom rokovaní (28. februára) v Ružomberku predseda ZMOS Jozef Božik. Nedostatok zdrojov sa podľa neho prejavil už vo februári. Podielová daň, ktorá prišla na účty miest a obcí, je o desať percent nižšia v porovnaní s vlaňajškom.
viac
09.08.2024
MF si uvedomuje náročnú finančnú situáciu samospráv, je pripravené ďalej rokovať
Ministerstvo financií (MF) SR si uvedomuje náročnú situáciu, v ktorej sa samosprávy nachádzajú. Pripravené je s nimi viesť odborné a konštruktívne rokovania aj naďalej. Rezort financií tak reagoval na štvrtkovú výzvu opozičného KDH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %