Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.03.2024 12:10

ZMOS: Finančná situácia samospráv je zlá


Starosta Ratkoviec a prvý podpredseda ZMOS Martin Červenka upozornil, že obce už nemajú peniaze ani na samotné fungovanie. „Ak sa bavíme o rozvojových možnostiach, tie sme zavrhli možno dva roky dozadu," poznamenal. (Snímka ZMOS)


Finančná situácia slovenských samospráv je zlá. Zhodnotil to po stredajšom rokovaní (28. februára) v Ružomberku predseda ZMOS Jozef Božik. Nedostatok zdrojov sa podľa neho prejavil už vo februári. Podielová daň, ktorá prišla na účty miest a obcí, je o desať percent nižšia v porovnaní s vlaňajškom.


„Situácia je o to zložitejšia, že minulý rok sme v podfinancovaní museli v januári a septembri zvyšovať platy svojim zamestnancom. Dnes už sú tie platy celoročné. To, čo sme zvýšili v septembri, treba kontinuálne platiť celý rok 2024 a dostaneme ešte o desať percent menej než v minulom kalendárnom roku," priblížil Jozef Božik.

Dodal, že je dôležité, aby strany vládnej koalície a predovšetkým rezort financií riešili túto situáciu. Pripomenul, že samospráva zabezpečuje 70 percent služieb, ktoré Slováci potrebujú pre svoj každodenný život.

Starosta Ratkoviec a prvý podpredseda ZMOS-u Martin Červenka upozornil, že obce už nemajú peniaze ani na samotné fungovanie. „Ak sa bavíme o rozvojových možnostiach, tie sme zavrhli možno dva roky dozadu," poznamenal.

Uviedol, že obce sa potýkajú aj s nepreplácaním eurofondových projektov. Podľa jeho slov na mesačnej báze dostávajú nové povinnosti bez finančného krytia. „Boríme sa tu s existenčnými problémami," doplnil. Situácia v obciach je podľa Martina Červenku už kritická.

Jozef Božik opätovne upozornil aj na potrebu dofinancovania zo strany štátu vo výške 500 miliónov eur. Povedal, že chýbajúce podielové dane sú pre samosprávy vážnym problémom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Komuniké zo 6. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora zvolal na utorok 15. marca v poradí 6. rokovanie Predsedníctva ZMOS. V úvode rokovania si členovia predsedníctva uctili minútou ticha spomienku na pána Mariána Minaroviča.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
26.10.2021
ZMOS skúma realitu vodovodov a kanalizácií v samosprávach
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa orientuje na problematiku vodovodov a kanalizácií v samosprávach. Cieľom prieskumu je zmapovať reálnu situáciu v mestách a obciach z hľadiska obslužnosti územia s dôrazom na infraštruktúru vodovodov a kanalizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %