Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
13.11.2023 02:00

Svätého Martina si v obci pripomenuli lampiónovým sprievodom


Ilustračná snímka (TASR)


Svätého Martina si v sobotu v Lazanoch v okrese Prievidza pripomenuli sprievodom s lampiónmi a lampášmi. Folkloristi zo Sielnice pripravili i krátku scénku o živote svätca, na prechádzke obcou deti stretli strašidlo, žobráka i svätého Martina. Vo Zvonárike dome na nich čakalo i pohostenie.


"Svätý Martin sa narodil v prvej polovici štvrtého storočia, kresťanstvo prijal ako mladý muž. Bol vojakom, no to sa mu s kresťanstvom nezhodovalo, preto sa chcel radšej venovať charite, chudobným a chorým ľuďom," uviedol pre TASR člen Sielnice Martin Stanislav Petic.         

Svätca preto podľa neho zobrazujú na koni, ako dáva polovicu plášťa žobrákovi. "Svetielka, ktoré deti poniesli v sprievode, sú spomienkou na to, ako hľadali svätého Martina, keď ho zvolili za biskupa. Nechcel prijať túto službu, zdalo sa mu, že je pre ňu nehodný. Skryl sa preto medzi husi a ony ho hľadali s lampášmi. Preto ako spomienku na hľadanie chodia obyčajne deti s lampášmi a hľadajú ho," priblížil.         

So svätým Martinom sa spája i pranostika, podľa ktorej chodí na bielom koni a ľudia si to spájajú so snehom. "Svätý Martin žil veľmi cnostným životom, to znamená, že bol morálne na výške. Práve to symbolizuje biela farba. V tento deň aj mlynári rozhadzovali múku. Práve išlo o morálnu stránku, že je vzor čistoty. Cirkev ho vyhlásila ako prvého svätého, ktorý nebol mučeník. Išlo čisto o jeho krásny morálny život," dodal.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
04.05.2018
V sobotu trenčianskoteplickou električkou, vyrazia aj hasiči - bude horieť.
Máte už program na prvý májový víkend? Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) pozýva na jazdu Svätofloriánskou električkou.
viac
05.11.2018
Ružomberské ulice rozžiari lampiónový sprievod, súčasťou podujatia bude zbierka
Milovníci svetiel, lampiónov a lampášov sa na konci pracovného týždňa stretnú v ružomberskom Parku Štefana N. Hýroša, aby v rámci tradičného sprievodu svätého Martina rozžiarili ulice mesta. Súčasťou podujatia bude benefičná aktivita - potravinová zbierka s názvom Pomôžme.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %