Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.05.2021 02:20

Spolupráca GP SR a ÚVO bude kľúčová pre dôslednú kontrolu míňania peňazí z EÚ


Snímka zo stretnutia. Zdroj: (ÚVO).


Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po prvý raz od nástupu do funkcie stretol s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu a nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov.


„Základom je, aby prerozdeľovanie verejných zdrojov bolo v súlade s princípmi verejného obstarávania a aby podliehalo dôslednej kontrole. Prioritou je transparentnosť v celom procese nákupov. Nehovorím pritom len o súťažiach, ktoré sú hradené z nášho rozpočtu, ale aj z európskych zdrojov. S pánom predsedom Hlivákom sme sa tiež zhodli na tom, že sú potrebné zmeny v trestom práve. Je kľúčové, aby sme dokázali účinnejšie zabrániť aj machináciám vo verejnom obstarávaní,“ povedal po stretnutí generálny prokurátor Maroš Žilinka.    

Miroslav Hlivák zdôraznil, že aj na mnohých prípadoch, ktoré boli predmetom verejného záujmu, sa preukázalo, aká dôležitá je efektívna spolupráca úradu s prokuratúrou. „Pandémia ochorenia COVID-19 si vyžaduje zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, aby sa proces obstarávania zrýchlil. Za žiadnych okolností to však nesmie ísť na úkor transparentnosti a zneužívania uvoľnených pravidiel. Práve preto náš úrad vypracoval návrh zmien Trestného zákona a Trestného poriadku, ktoré som dnes predstavil pánovi generálnemu prokurátorovi. Najbližšie obdobie bude výzvou aj pre kontrolné orgány, aby dôsledne uplatňovali svoje kompetencie a preto ma teší dnešné stretnutie, na ktorom sme s pánom generálnym prokurátorom nastavili systém našej ďalšej spolupráce, vrátane systémového vzdelávania našich zamestnancov,“ uzavrel Miroslav Hlivák.  

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
ÚVO oceňuje súčinnosť ZMOS pri príprave novely o obstarávaní
Novela zákona o verejnom obstarávaní sa nachádza v predbežnom pripomienkovom konaní. Je predpoklad, že na budúci týždeň pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) má ambíciu, aby sa ním vláda zaoberala do začiatku letných prázdnin.
viac
07.01.2021
Sedem zásadných pripomienok ZMOS k VO
Združenie miest a obcí Slovenska tesne pred koncom roka uplatnilo v rámci medzirezortného konania sedem zásadných pripomienok k návrhu zákona o verejnom obstarávaní. Návrh zákona predložil do medzirezortného pripomienkového konania Úrad podpredsedu vlády SR.
viac
09.08.2021
ÚVO: Situáciou v stavebníctve sa zaoberáme už niekoľko týždňov
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.
viac
25.08.2021
Kontrola nákupov za verejné peniaze patrí do konceptu otvoreného vládnutia
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %